GroenLinks komt met klimaatbegroting

Jesse Klaver arriveert bij de Ridderzaal tijdens Prinsjesdag. Beeld anp
Jesse Klaver arriveert bij de Ridderzaal tijdens Prinsjesdag.Beeld anp

GroenLinks komt dit jaar niet alleen met een tegenbegroting, maar ook met een klimaatbegroting. GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver wil dat die een traditie wordt. 'We moeten niet alleen kijken hoeveel euro's we uitgeven, maar ook hoeveel CO2 we uitstoten.'

GroenLinks wil vervuilende kolencentrales en vrachtwagens zwaarder belasten. De wegenbelasting moet plaatsmaken voor een kilometerheffing, want dat is eerlijker. Mensen die op drukke tijden of trajecten rijden, moeten meer gaan betalen. De partij wil ook af van belastingvrij tanken voor vliegtuigen en een vliegtaks invoeren voor passagiers- en vrachtvluchten. De energiebelasting zou omhoog moeten voor de grootste verbruikers in de industrie.

Huishoudens en bedrijven die zelf en samen met de buren duurzame energie opwekken, zouden daarover geen belasting moeten betalen. Mensen die hun huis isoleren, mogen volgens de plannen de kosten aftrekken.

Gaswinning
De partij wil de gaswinning in Groningen 'veel sneller' terugbrengen naar maximaal 23 miljard kubieke meter. We zouden verder minder afhankelijk moeten worden van gas en het gebruik van zonneboilers en aardwarmte moeten stimuleren.

In de tegenbegroting 'Verandering is dichterbij dan je denkt' besteedt GroenLinks 500 miljoen euro extra aan de opvang van vluchtelingen en 300 miljoen euro meer aan huishoudelijke zorg. Het aanpakken van belastingontwijking door multinationals en het terugdraaien van de lastenverlichting voor de hoogste inkomens levert volgens de berekeningen van GroenLinks 3,5 miljard euro op.

Verkwisting
Bij GroenLinks is er ook 300 miljoen euro beschikbaar voor kinderopvang en meer geld voor cultuur, rechtspraak en natuur. 'Dit verbetert de kwaliteit van onze samenleving en leidt tot meer werkgelegenheid op korte termijn. De investeringen in thuiszorg en kinderopvang van in totaal 600 miljoen euro leveren in 2016 circa 14.000 banen op.'

Het kabinet heeft zijn prioriteiten niet op orde en maakt de verkeerde keuzes, klaagt Klaver. 'De vijf miljard die wordt weggegeven is pure verkwisting. Het kabinet geeft ongericht, ondoordacht en onzinnig geld uit, terwijl het veel te weinig doet om ongelijkheid aan te pakken en te zorgen voor goede, menswaardige opvang van vluchtelingen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden