GroenLinks is blij dat ze nog bestaan

- VVD-leider Mark Rutte (R) komt GroenLinks-leider Bram van Ojik tegen tijdens het campagne voeren in het centrum van Leeuwarden. Beeld ANP
- VVD-leider Mark Rutte (R) komt GroenLinks-leider Bram van Ojik tegen tijdens het campagne voeren in het centrum van Leeuwarden.Beeld ANP

Bij GroenLinks, op verkiezingsavond bijeen in Amsterdam, is de opluchting groot. De partij verloor bijna een kwart van zijn raadsleden, en toch juicht de achterban in Amsterdam. Want dit verlies, vinden ze bij GroenLinks, is overzichtelijk.

Twee jaar geleden was er een desastreuze teruggang. Na een reeks blunders in de partij volgden dramatische verkiezingen. Daarna volgde een leiderswissel - Jolande Sap maakte plaats voor Bram van Ojik- die in eerste instantie ook geen vruchten leek af te werpen. In 2012 was er een periode waarin Maurice de Hond zich afvroeg of hij de aanhang van GroenLinks eigenlijk nog wel kon peilen, zo sterk was die geslonken.

Maar Van Ojik bleek toch aantrekkelijker dan in eerste instantie werd gedacht. Hij veranderde de koers, bekwaamde zich in debatten, en langzaam kroop GroenLinks uit het verdomhoekje. De partij was weer peilbaar.

In 2010 had GroenLinks, toen nog met Femke Halsema als leider, een fenomenaal goede uitslag bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dat die op dit moment niet herhaald kon worden, wisten ze eigenlijk wel. En zó ver zitten ze er niet vanaf, vinden GroenLinksers. Vandaar het juichen.
"Dit betekent dat het herstel definitief is ingezet", zei Tweede Kamerlid Jesse Klaver. "GroenLinks is terug!", riep Bram van Ojik.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden