Column

GroenLinks hoort helemaal niet links of rechts te zijn

Sylvain Ephimenco Beeld Maartje Geels
Sylvain EphimencoBeeld Maartje Geels

Eergisteren sloeg Donald Trump een aanzienlijk grote bres in het Klimaatakkoord van Parijs. Boven het groen van dat akkoord prefereerde hij het zwart van de kolenmijnen die hij zegt te willen heropenen.

Wie een lekker bad CO2 en fijnstoffen in de toekomst wil nemen, weet alvast welke bestemming hij zal moeten kiezen. Een dag later begonnen de gesprekken in Nederland met als doel de vorming van een nieuw kabinet. En voor het eerst wordt er serieus overwogen om de ecologische component van de Nederlandse politiek, GroenLinks, mede te laten besturen. Voor het eerst is een liberaal/christelijk/groen kabinet mogelijk en de tijden vragen hier met urgentie om.

Internationaal voorbeeld

Als romanticus zie ik hier meer een teken van het lot dan van het toeval. Als (bescheiden) contrapunt voor het ecobarbarisme van Trump kan Nederland een internationaal voorbeeld stellen dat navolging zou kunnen krijgen. Daarvoor zullen alle partijen concessies moeten doen maar voor GroenLinks lijkt de opgave complexer. De partij hinkt op twee gedachten: een groen en een rood. Dit is een constructiefout die sinds 27 jaar GL in een hybride isolement, vaak zelfgekozen, opsluit. Dat ecologie noch rechts noch links moet zijn, denk ik al jaren. Ook ben ik er van overtuigd dat de urgentie en de politieke situatie niets meer met de toestand van 27 jaar geleden te maken hebben.

Gisteren riep een groep toonaangevende bedrijven als Philips, DSM, AkzoNobel, Unilever en Shell op om haast te maken met de vergroening van Nederland. Wie had ooit gedacht dat ‘rechtse’ bedrijven een soort antwoord zouden geven op die ene zin uit het verkiezingsprogramma van GroenLinks: ‘We vragen méér van grote multinationals’? De voorzitter van de Dutch Sustainable Growth Coalition, Jan Peter Balkenende, heeft het kleurrijk over groene groei die de rode draad moet worden. En misschien moeten die 14 Kamerleden van GroenLinks de woorden van Balkenende goed tot zich nemen: “Vroeger dachten we graag in ‘links’ en ‘rechts’, als het om milieu en duurzaamheid gaat. Dat is een ouderwetse gedachte. Vrijwel alle partijen en bedrijven zijn zich bewust van de klimaatproblematiek.”

Het duurzame ‘groen’

Nu voeg ik hier aan toe: misschien is het tijd voor de Nederlandse ecologen om dit versleten linkse begrip voorgoed te laten varen om de essentie definitief naar het duurzame ‘groen’ te verleggen. Ook al kost dit een deel van de achterban die elders onderdak zou kunnen vinden. Een geheel groene partij zou voor een grotere groep Nederlanders veel aantrekkelijker kunnen zijn. Maar dan moet je wel de moed hebben om in je overtollige linkse vlees te snijden. Dus niet meer tegen de volkswil zeuren zoals in je programma dat ‘we tradities als Zwarte Piet mogen aanpassen’ of dat uitgeprocedeerde asielzoekers opvang en inkomen moeten ontvangen en mogelijk ook een permanente verblijfsstatus. Overbevolking mag ook weer een groen thema worden met in het achterhoofd dat hoe meer mensen je in dit volle land toelaat, hoe zwaarder het milieu wordt belast. Als dat zou kunnen, dan krijgen we een groen/liberaal/christelijk kabinet en mag ‘Jessias’ over vier jaar van mij premier worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden