GroenLinks heeft een reparatieplan voor de inlichtingenwet

GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg zondag op het congres van haar partij. Beeld ANP

Mocht de nieuwe Wet op de inlichtingendiensten op 21 maart worden weggestemd door de kiezer, dan is er een speciale reparatiewet nodig. Dat vindt GroenLinks. De partij presenteert vandaag een alternatief voor de ‘tapwet’, waarmee de bevoegdheden van de inlichtingendiensten op belangrijke punten worden afgezwakt.

Over 2,5 week vindt het raadgevend referendum over de nieuwe inlichtingenwet plaats. De wet is omstreden. Volgens de tegenstanders, die reppen over ‘sleepwet’, krijgen de veiligheidsdiensten te veel macht bij de opsporing, ten koste van de privacy van burgers. Voorstanders wijzen erop dat de wet nodig is om moderne (cyber)criminaliteit te kunnen bestrijden.

GroenLinks is tegen de nieuwe wet en zal daar de komende weken campagne op voeren. Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg: “De sleepwet moet flink worden verbouwd. Nederland wordt niet veiliger als mensen massaal en ongericht mogen worden afgetapt.” In het voorstel van GroenLinks mogen de inlichtingendiensten alleen heel gericht op zoek naar communicatie. Nederland mag ook geen informatie delen met het buitenlandse diensten ‘zonder de inhoud daarvan te kennen en dus de gevolgen te overzien’. En de ‘reparatiewet’ regelt volgens Buitenweg betere waarborging van journalistieke bronbescherming en het medisch beroepsgeheim.

GroenLinks plaagt D66 ermee dat de partij eerst tegen de 'sleepwet' stemde, maar zich er in het regeerakkoord toch achter schaarde.

Geen campagne

In het regeerakkoord wordt de nieuwe inlichtingenwet aangekondigd. De coalitiepartijen committeren zich dus aan invoering van deze wet. Omdat het referendum op 21 maart raadgevend is, ligt het voor de hand dat de coalitie de uitkomst, welke dan ook, voor kennisgeving zal aannemen. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zullen er ook niet of nauwelijks campagne voor gaan voeren. CDA-leider Sybrand Buma zei eind vorig jaar in de Volkskrant: “We hebben al afgesproken dat we het referendum gaan afschaffen. Het is een rest uit het verleden. Een staartje. En ik wil dat die sleepwet doorgaat. Hier ga ik uiteindelijk de keuze maken dat we dit referendum niet beschouwen als een echt referendum.”

GroenLinks heeft toch enige hoop dat de uitslag van het referendum van invloed is. Coalitiepartij D66 zit in een lastige positie. De partij stemde in de Tweede en Eerste Kamer tegen de nieuwe wet, maar schaart zich nu in het regeerakkoord er toch achter. Buitenweg zegt dat haar voorstel ‘mede zijn gebaseerd op de goed gefundeerde kritiek die D66 destijds uitte’. “Ik reken op D66 om na een ‘nee’ van de bevolking de wet aan te passen in lijn met wat ze een jaar geleden zelf voor ogen hadden.”

Veel gemeenten hebben het in aanloop naar het referendum van 21 maart over de 'sleepwet', terwijl die term bedacht is door tegenstanders van de wet. Het ministerie van binnenlandse zaken is not amused.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden