GroenLinks: Geef afgestudeerde mbo’er een titel

Leerlingen van Scholengemeenschap De Rooi Pannen, een school met zo'n 8000 leerlingen op vmbo- en mbo-opleidingen in Eindhoven, Tilburg en Breda. Beeld ANP
Leerlingen van Scholengemeenschap De Rooi Pannen, een school met zo'n 8000 leerlingen op vmbo- en mbo-opleidingen in Eindhoven, Tilburg en Breda.Beeld ANP

Nu ze officieel student worden, verdienen mbo’ers ook een titel, vindt Kamerlid Zihni Özdil van GroenLinks.

De beveiliger mag zich ‘Skilled’ (Sk.) noemen, de mediavormgever ‘Craftsman’ (Crf.) en de laboratorium analist krijgt (Exp.) van expert achter zijn naam. Als het aan GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil ligt, hebben afgestudeerde mbo’ers straks een titel, net als in het hoger en universitair onderwijs.

Vanaf volgend studiejaar mogen de bijna half miljoen mbo’ers zich al officieel student noemen, in plaats van deelnemers. Een logisch vervolg hierop is een eigen titulatuur, aldus Özdil.

Uit een titel blijken volgens het Kamerlid in één oogopslag de verworven vaardigheden en deskundigheid. Het draagt bij aan erkenning voor het middelbaar beroepsonderwijs, dat nog altijd wordt ondergewaardeerd. Özdil brengt zijn plan in tijdens het debat over de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer, na het herfstreces.

Willen mbo’ers graag een titel?

“Onze vakstudenten zijn de beste van de wereld en zonder hen draait de samenleving niet. Ik kom net van een Europese mbo-conferentie in Boedapest waar 80.000 bezoekers op afkwamen en zag daar veel intellectuele kracht en creativiteit. Toch is er geen symbool van erkenning voor hun vakmanschap. Ik heb er met mbo’ers over gepraat en mails gekregen. Een titel is symbolisch, maar symbolen zijn ook belangrijk.”

Techniek, bouw en zorg komen handen tekort, zal een titel meer studenten trekken?

“Het bedrijfsleven of de zorg heeft misschien baat bij de herkenbaarheid van een titel. Maar ik heb het niet bedacht voor een betere aansluiting bij de arbeidsmarkt.”

Skilled, Craftsman en Expert, waarom in het Engels?

“De internationalisering in het mbo groeit, alleen niet zo hard als bij de bachelors en masters. Het maakt omzetting van diploma’s naar internationale standaarden hopelijk makkelijker. Nee, er zijn geen andere Europese landen met deze titels. Ik heb gegoogeld en bedacht waarmee ik de startkwalificaties het beste kon vatten. En ik sta open voor andere suggesties.”

Gemengde reacties

De eerste reacties op het plan zijn gemengd. De MBO-raad vindt het een positieve bijdrage aan het debat over het mbo. “Of het in het Engels moet, laat ik in het midden. Ik vind bouwvakker ook een geweldige titel”, zegt voorzitter Ton Heerts. De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs voerde zelf met succes actie voor de studentstatus voor mbo’ers, maar titulatuur is volgens voorzitter Timon van Engen een ander verhaal. “Wij repareren huizen en auto’s, zorgen dat er brood is en vinden niet dat een titel iets toevoegt aan ons vakmanschap.” De jongerenorganisatie gaat nog wel met het Kamerlid om tafel.

Lees ook:

Mbo’ers zijn officieel studenten. ‘Onze opleiding is echt geen cursusje’

De wet wordt aangepast, zodat mbo’ers ook ‘studenten’ zijn met de rechten die daarbij horen. ‘Dat is geen woordspelletje.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden