GroenLinks-fractieleider Van Ojik: 'Partijcongressen sloeg ik vaak over'

Bram van Ojik tijdens de persconferentie in Nieuwspoort nadat hij tot nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks is gekozen. Links Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren.Beeld ANP

De man die GroenLinks moet redden deed tot aan de verkiezingscampagne van afgelopen voorjaar 'eigenlijk al jaren niets meer voor de partij'. 'Was er eigenlijk een Kunduzcongres?' vraagt fractieleider Bram van Ojik aan onze verslaggeefster Romana Abels.

"Tot aan de verkiezingscampagne, afgelopen voorjaar, deed ik eigenlijk al jaren niets meer in de partij", zegt Van Ojik. "Het laatste wat ik deed, stamt uit 2008, toen ik een commissie voorzat die de vorige verkiezingsnederlaag moest evalueren. Verder was ik veertien jaar lang ambtenaar bij Buitenlandse Zaken. De laatste tijd zat ik er niet erg dicht op. Ik was ook niet, zoals blijkbaar een groot deel van de partij, heel opgewonden over Kunduz. Ik vond het eigenlijk wel een goed idee om die missie te steunen, en dat vind ik nog steeds. Congressen sloeg ik nog weleens over. Was er eigenlijk een Kunduz-congres?"

Nee, maar er waren wel verhitte bijeenkomsten tussen leden van de fractie en woedende partijleden.
"Om uit te leggen waarom de beslissing genomen was, toch?"

Ja. Jolande Sap had al besloten om Rutte te steunen. De fractie stond er voor het grootste deel achter. Ineke van Gent was tegen.
"Dat maakte op jou geen sterke indruk?"

Dat maakte een dappere indruk.
"Ha! Het slagveld ligt bezaaid met dappere mensen. Ik heb daar weinig van meegekregen. Dat vind je misschien gek, maar dat dat in de partij zo'n big issue was, daar ben ik pas dit najaar achtergekomen. Toen ging ik met al die leden praten over wat ze zo dwars zat. Toen was ik wel verbaasd dat zoveel mensen daarover begonnen."

U schrijft aan de leden dat er inhoudelijk ook onderdelen schorten aan de sociale kant van GroenLinks, en aan het groene profiel.
"Dat zijn de grote punten. Dat waren ze in 2007 ook al. Ze zijn wel verschillend van aard. Als het gaat om de sociale kwestie, dan heb je te maken met veranderende omstandigheden. In een bepaalde situatie kun je ermee instemmen dat ontslagrecht wordt aangepast of de WW-duur wordt verkort, maar onder andere omstandigheden ben je daar niet voor. Ons gedachtegoed daarover is gevormd in een periode van hoogconjunctuur.

"Dat is nu anders. We moeten oog hebben voor de zorgen van mensen. Maar periodiek zal die discussie altijd terugkomen.

"Waar we structureel niet zo goed in zijn, is om de relatie te leggen met waar de mensen mee bezig zijn en ons programma. Dan hebben we een doorrekening - van het CPB, het planbureau voor de leefomgeving - om je vingers bij af te likken, maar dan is het niet helemaal aangesloten bij wat er gebeurt. Dat was in 2007 ook al zo, en de vorige keer dat ik in Kamer zat ook."

Voorlopig maakt Ferry Mingelen bij 'Nieuwsuur' nog ergere peilingen bekend. De laatste keer: twee zetels.
"Dat komt door de fase waar we in zitten. Het gemiddelde is drie, wat we eigenlijk ook met de verkiezingen haalden. Die vierde zetel die we hebben, is een restzetel, laten we daar eerlijk over zijn. Mensen komen op dit moment niet naar GroenLinks. Waarom zou iemand die op 12 september niet op ons gestemd heeft, dat nu wel willen doen?"

Niet om de frisse gezichten, denk ik. U loopt al een behoorlijke tijd mee. Interim-partijvoorzitter Eduard van Zuijlen is ook grijs, net als de meeste mensen die nu de leiding over de partij hebben.
"Daar moet je geloof ik niet te veel op letten. Wat voor conclusie trek je daar dan uit?"

Nou, Halsema, en ook Sap, had aantrekkingskracht. Charisma, frisheid.
"Ja, dat ben ik heel erg met je eens. Charisma is belangrijk. Halsema had dat, Paul Rosenmöller. Ongelooflijk belangrijk. Bij deze verkiezingen heeft alleen de vaste aanhang op ons gestemd. Dat zijn die drie zetels. Al die andere zetels moeten we elke keer weer verdienen. Daarom is goed leiderschap voor GroenLinks heel erg belangrijk. Dat heeft niet zozeer te maken met grijze heren, maar met het feit dat je het vertrouwen van mensen verdient. Dat was nu natuurlijk het probleem. Het had niks met de persoon van Jolande te maken, maar leiderschap vereist stabiliteit, geen ruzie, geen gedoe rond een referendum of in interviews. De kiezer wil rust.

"Ik heb tijdens de campagne heel veel gehoord: Waarom zou ik in vredesnaam op GroenLinks stemmen, jullie maken er een rommeltje van. Ik blijf erbij, het heeft niks met Jolande Sap te maken."

Het volledige interview is te lezen in Trouw van 28 december 2012

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden