GroenLinks dient voorstel in voor ruimer kinderpardon

Voortman heeft een ruimere regeling opgesteld waarmee meer kinderen in Nederland zouden kunnen blijven.Beeld anp

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman dient vandaag in de Kamer een zogeheten initiatiefnota in om het kinderpardon te verruimen. De partij wil daarmee andere Kamerleden, in het bijzonder die van de PvdA, dwingen zich uit te spreken over een voorstel dat er toe moet leiden dat nog eens zeshonderd kinderen in Nederland kunnen blijven.

Volgens GroenLinks heeft PvdA-leider Diederik Samsom de indruk gewekt dat staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) zijn discretionaire bevoegdheid zal gebruiken om nog eens zo'n honderd kinderen hier te laten blijven. Hij deed dat volgens Voortman om de onrust in zijn partij over het kinderpardon te sussen, maar voor haar is het onvoldoende.

Voortman heeft een ruimere regeling opgesteld waarmee meer kinderen in Nederland zouden kunnen blijven. De huidige regeling is volgens haar te rigide. In haar nota stelt Voortman voor om ook kinderen die onder gemeentetoezicht stonden onder het pardon te laten vallen. Een verklaring van een burgemeester dat een kind in de betreffende gemeente heeft gewoond zou dan voldoende moeten zijn. Verder wil ze de leeftijdsgrens voor het kinderpardon oprekken van 21 jaar naar 25 jaar.

Voortman zal haar nota toelichting in een debat met Teeven vandaag. De PVV staat op dit dossier helemaal aan het andere eind van het spectrum. Die partij liet dinsdag al weten dat het 'structurele kinderpardon onmiddellijk beëindigd moet worden'. Het kinderpardon is 'onverantwoord gebleken', aldus PVV-Kamerlid Sietse Fritsma.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden