Groenland staat winnen uranium toe

Tegenstanders vrezen milieuvervuiling

Groenland gaat de winning van uranium en zeldzame aardmetalen toestaan. Het Arctische eiland kan hiermee de grootste uranium-exporteur ter wereld worden. China, de Verenigde Staten en de Europese Unie hebben al grote belangstelling getoond voor deze grondstoffen.

Het besluit brengt de omstreden mijnbouw bij Kvanefjeld een stap dichterbij. De ondergrond van deze berg bij het dorpje Narsaq is zeer rijk aan uranium en andere zeldzame aardmetalen. Ook de bodem in delen van Zuid-Groenland bevat uranium. Veel Groenlanders hopen dat de inkomsten uit de toekomstige mijnbouw de weg kunnen banen naar volledige onafhankelijkheid van Denemarken.

De mijnbouw leidde de afgelopen maanden tot heftig debat op Groenland en zelfs tot demonstraties in de hoofdstad Nuuk, een zeldzaamheid op Groenland. Een deel van de Groenlanders maakt zich zorgen over de toestroom van ongeveer 3.000 goedkope arbeidskrachten, die China wil invliegen voor de aanleg van de mijnen en de bijbehorende havens, elektriciteitscentrales, luchthavens en wegen. Anderen vrezen vervuiling van de kwetsbare Arctische natuur en de gevolgen voor walvissen, zeehonden, vissen en andere dieren. Die vormen nog altijd een belangrijk deel van het dagelijkse menu van de 56.000 Groenlanders.

Ondertussen bevindt Denemarken zich in een politieke spagaat, omdat Denemarken de winning van uranium heeft verboden in 1988. Groenland heeft sinds 2009 bijna volledige autonomie en zeggenschap over de grondstoffen, maar Denemarken bepaalt nog steeds het beleid op gebied van defensie, veiligheid en buitenlandse zaken.

Toch verklaarde premier Helle Thorning-Schmidt gisteren dat de Deense regering het besluit van Groenland steunt. Wel wil Denemarken nauw samenwerken met Groenland om er zeker van te zijn dat de eventuele winning van uranium en de export daarvan plaatsvindt volgens de strengste internationale regels.

Eerder hadden Deense experts ervoor gewaarschuwd dat het Groenlandse bestuursapparaat niet robuust genoeg is voor dergelijke gigantische mijnbouwprojecten. Het Arctische eiland is ruim vijftig keer zo groot als Nederland.

Donderdag gaf het Groenlandse parlement ook groen licht voor de opening van de allereerste ijzerertsmijn bij Isua. Het Britse bedrijf London Mining, met Chinese aandeelhouders, heeft al een aanvraag ingediend en staat te popelen. Ook hier moet eerst de ontbrekende infrastructuur worden aangelegd.

De Deense afdeling van het Wereld Natuur Fonds reageerde teleurgesteld op de twee besluiten. Maar de Groenlandse premier Aleqa Hammond, (Siumut, Sociaal-democraten) verklaarde geen andere mogelijkheden te zien. "Wij kunnen niet toezien hoe de werkeloosheid toeneemt en de kosten van levensonderhoud stijgen, terwijl onze economie stilstaat", zei ze tegen de Groenlandse krant Sermitsiaq.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden