Groenhuijsen vecht ontslag aan

Een e-mail van Charles Groenhuijsen met de term 'Schnabbel Gestapo' schoot Hans Laroes, hoofdredacteur bij het NOS-Journaal in het verkeerde keelgat. Groenhuijsen vecht nu zijn ontslag aan.

Maandag dient een kort geding in Amsterdam. Groenhuijsen gebruikte de term 'Schnabbel Gestapo', omdat hij ontdekte, dat hoofdredacteur Laroes alle verzoeken voor nevenactiviteiten van Groenhuijsen rechtstreeks ontving van de afdeling communicatie van de NOS.

Laroes handelde de voor Groenhuijsen bestemde post af, zonder dat de laatste wist dat er verzoeken waren ingediend of hij ergens wilde optreden. Groenhuijsen vindt dat hij niet in strijd met het strikte NOS-protocol voor nevenactiviteiten heeft gehandeld. De omroep heeft hem dat ook nooit verweten. De oud-correspondent in Washington die het achtuur-journaal zou gaan presenteren, voelde zich dan ook bespioneerd door de maatregel. Volgens zijn advocaat, Simon Tan, golden voor Groenhuijsen andere regels dan voor diens collega's. In de dagvaarding noemt Tan de wijze waarop Laroes te werk is gegaan, een 'schending van het briefgeheim' en een 'blijk van wantrouwen vanuit de NOS' voor zijn cliënt.

Voor Groenhuijsen komt het ontslag hard aan. Hij vindt dat hij niet over de schreef is gegaan door in zijn email de term 'Schnabbel Gestapo' te gebruiken. Toen hij merkte dat de hoofdredacteur de e-mail als belediging opvatte, heeft hij Laroes laten weten, dat dat niet zijn bedoeling was.

Groenhuijsen werkt al 23 jaar bij de NOS en vindt wat meer flexibiliteit en inleving van de werkgever wel op zijn plaats. Waarschijnlijk speelde bij de NOS-directie mee, dat het vertrouwen in de beoogde anchorman ernstig geschaad is na een aantal heftige discussies. Groenhuijsen liet zich in interviews over zijn nieuwe rol als journaal-presentator laatdunkend over zijn collega's uit. Bovendien gaf de voormalige correspondent enkele maanden geleden te kennen dat hij heen en weer wilde pendelen tussen Hilversum en de Verenigde Staten, waar zijn gezin woont. De NOS vond dat Groenhuijsen naar Nederland moest verhuizen, om zijn werk optimaal te kunnen doen. Hoewel de verhouding tussen Groenhuijsen en de NOS al langer verstoord was, wil hij toch verder bij deze omroep.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden