Groenfondsen in gevaar

Het lijkt erop dat het groene tij gaat keren. Werden de afgelopen jaren groene beleggers in de watten gelegd , onder het kabinet-Balkenende dreigt daar nu een eind aan te komen.

door Ilse Kuiper

Beleggers profiteerden de afgelopen jaren niet alleen van een vrijstelling van euro46984 (2002) op het belegd groen vermogen in box3, maar ook van een extra heffingskorting van 1,3% in box1. Dat wil zeggen dat erkende groene beleggingen, en sinds februari 2002 ook sociaal-ethische beleggingen, ter waarde van euro48441 zijn vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing van 1,2% in box3. Deze vrijstelling kan op gezamenlijk verzoek van fiscale partners overgedragen worden, zodat een maximale vrijstelling van euro96882 ontstaat. Daarnaast ontvangt de groene belegger een heffingskorting van 1,3% in box1 wat bij een belegd vermogen van euro60000 neerkomt op euro780. Door deze extra heffingskorting van 1,3% die beleggers in startende bedrijven, groene fondsen en sociaal-ethische fondsen nu krijgen, wordt waarschijnlijk een streep gezet. Dat is vreemd. Want in februari 2002 werd de uitbreiding van de groen-beleggingsregeling met sociaal-ethische fondsen, nog met kamerbrede steun aanvaard. Een paar maanden later berekende het kabinet-Balkenende echter dat afschaffing van die heffingskorting zo'n euro100 miljoen zou opleveren: te lekker om te laten lopen...

Of de afschaffing van de heffingskorting nu wel of niet doorgaat, de angst zit erin. Tijdens de omschakeling van het 'oude' naar het 'nieuwe' belastingstelsel groeide die angst ook al door berichten in de media dat de fiscale bevoordeling van het groen beleggen zou worden afgeschaft. Gelukkig bleek tijdens de daadwerkelijke presentatie van het nieuwe belastingstelsel dat hier geen sprake van was, en werd de regeling zelfs uitgebreid naar sociaal-ethische beleggingen in februari jl.

Het nieuwe kabinet lijkt echter stevig te gaan snijden in de groenregelingen en dat heeft de Nederlandse groenfondsen geen goed gedaan. Vanwege de onzekerheid onder beleggers -volgens de Triodos Bank zijn er zo'n 160000 groene beleggers met een gezamenlijk vermogen van 2,6 miljard euro- besloot een aantal banken, waaronder Rabobank en ABN Amro Bank, hun groenfondsen te bevriezen. Aandelen werden massaal gedumpt, vaak nog ver onder de intrinsieke waarde. De Triodos Bank heeft zelfs een wachtlijst moeten aanleggen voor beleggers die hun aandelen op naam kwijt willen, liet Triodos-directeur Frans de Clerck onlangs weten.

Ook voor de groene projecten die met het geld uit de beleggingsfondsen gefinancierd worden, betekenen de maatregelen een doodsteek. Biologische boeren konden een 'groene hypotheek' krijgen van 1 tot 1,5 procent onder de gangbare rente, maar ook duurzame energie en biologische landbouw konden via de groenfondsen goedkoper gefinancierd worden.

Ondertussen proberen de banken en verenigingen te redden wat er te redden valt. De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) is een 'Behoud de Groenregeling' actie begonnen. Bas Ruter, fondsmanager bij de Triodos Bank, had deze week een gesprek met staatssecretaris Van Eijck van financiën. Zijn voorstel is om het mes te zetten in een van de vijf groene beleggingscategorieën: duurzame energie, bos- en natuurlandschap, duurzaam bouwen, biologische landbouw of een restcategorie. En op 12september presenteerden de gezamenlijke groenfondsen een onderzoek van KPMG naar de milieuwinst van groen beleggen. Hopelijk zetten deze acties zoden aan de dijk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden