Groenendaal verheugt zich op ’frisse start’

Veldrijder Richard Groenendaal miste waardering bij de Rabobank-ploeg. In een andere omgeving wordt de ambitie weer aangewakkerd.

In zijn nieuwe ploeg AA Cyclingteam wil Richard Groenendaal de komende twee jaar nog zoveel mogelijk uit zijn loopbaan zien te halen. Een andere omgeving heeft de ambitie weer volledig bij hem losgemaakt.

„Het voelt erg goed om een frisse start te kunnen maken. Ik wil de komende seizoenen onbevangen een rol in de wedstrijden kunnen spelen, daarna is het mooi geweest. Adrie van der Poel nam bij het WK in 2000 bij ons in Sint Michielsgestel afscheid, dan doe ik het in 2009 bij hem in Hoogerheide”, zei de Brabander gisteren in Gilze-Rijen bij de prestatie van zijn nieuwe team.”

De 35-jarige Groenendaal moest op zoek naar een andere werkgever nadat hij vorig jaar besloot de verlaagde aanbieding van de Rabobank naast zich neer te leggen. Hij reed vanaf de start in 1996 voor de Nederlandse formatie, maar miste de waardering. Bovendien stond de ploeg niet open voor een rol voor Groenendaal na zijn actieve loopbaan.

„Ik denk dat ik met mijn ervaring van waarde had kunnen zijn voor de jonge jongens. Ik vind het wel jammer dat ik nooit echt een reden van de leiding heb gekregen. Maar misschien waren we ook wel een beetje op elkaar uitgekeken”, zei de inwoner van Sint-Michielsgestel. „Ik ben zelf nu ook uit de sleur.”

Groenendaal kreeg de afgelopen periode diverse aanbiedingen, maar had uiteindelijk het beste gevoel bij het AA Cyclingteam van Michael Zijlaard. Hij kan nu rekenen op de steun van een groep goede sponsors. „Ik had ook voor de plaatselijke bakker kunnen kiezen, maar dan is de kans groot dat je niet echt serieus meer wordt genomen. Deze ploeg heeft uitstraling, dat is goed voor de motivatie.”

Zijlaard meldde zich bij Groenendaal toen bleek dat het team ZZPR.nl, de formatie van Daphny van den Brand en Wilant van Gils, de zaak niet helemaal rond kreeg. De echtgenoot van Leontien van Moorsel is al jaren actief in het vrouwenpeloton, maar vond een uitdaging in het veldrijden te stappen. „Onze campers staan in de winter stil, die kan Richard nu mooi gebruiken. Zijn kennis kan straks bij de vrouwen ook van pas komen.”

Groenendaal, net vader geworden van zijn tweede dochter, gaat als eenling bij het team van Zijlaard fungeren. Hij moet hierdoor in de zomer wel zijn eigen wegprogramma samenstellen.

In het verleden reed hij dit bij het ’continental’ team van de Rabobank. „Dat is niet echt een probleem, want ik zie er niet echt het nut meer van in om etappekoersen te gaan rijden. Ik ga me nu vooral richten op eendaagse wedstrijden in Nederland en België.”

Tijdens het veldritseizoen kan hij rekenen op steun vanuit ZZPR, waarvoor ook Wilant van Gils uitkomt. Groenendaal: „In de koers ben ik dan toch niet helemaal alleen. Van Gils kan daar misschien ook wel wat profijt van hebben en zich aan mijn optrekken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden