Groenen versus boeren Waterschapsverkiezingen

Waterschappen bestaan al sinds de Middeleeuwen, maar nu worden voor het eerst directe verkiezingen gehouden voor alle ingezetenen. In de campagne zijn vooral de natuurbeschermers te horen. Zij zetten zich af tegen de boeren in de waterschapsbesturen, die vooral oog zouden hebben voor hun economische belangen.

Het zijn de 'groene' kandidaten die het intensiefst campagne voeren. ,,U hebt een warm hart voor de natuur? Kies dan voor natuur in het waterschapsbestuur. Stem op een groene kandidaat!'', adverteert Natuurmonumenten.

De waterschappen zorgen dat kaden en dijken goed worden onderhouden, dat het water in sloten, plassen en kanalen schoon blijft en het waterpeil wordt gecontroleerd. Dat lijken taken waar iedereen zich in kan vinden. Toch zien de 'groene kandidaten' genoeg strijdpunten waar zij zich actief voor willen inzetten.

Voor het waterpeil bijvoorbeeld. De landbouwers zien het liefst een laag peil, zodat zij met hun trekkers en koeien al vroeg in het jaar het land op kunnen. Maar de kans bestaat dat natuurgebieden dan droog komen te liggen bij onvoldoende regenval.

H. van Dam van de Stichtse Milieufederatie uit Utrecht vertelt dat de boeren na de vorige verkiezingen - die toen nog via de gemeenteraden liepen - schrokken van het grote aantal groene waterschappers. Zij bezetten destijds elf van de dertig zetels in het bestuur. De afgelopen vier jaar hebben de groene kandidaten zich onder meer sterk gemaakt voor de aanleg van 'natuurvriendelijke oevers'. ,,Er moet voldoende begroeiing op de oevers zijn en die mogen niet te steil worden gemaakt, zodat kleine beestjes als kikkers, maar ook grotere als herten, ze kunnen betreden.''

,,We willen duidelijk maken dat water niet alleen iets is dat je buiten de kelder moet houden'', aldus Van Dam. Zij zegt dat waterschappen moeten zorgen dat het landschap aantrekkelijk blijft. Het is volgens haar dan ook niet voor niets dat de Vereniging Te Voet en de schaatsbond zich bij de groene campagne hebben aangesloten. Zij willen wandel- en fietspaden langs het water en aanlegplaatsen voor kanoërs.

Maar ook veel boeren voelen zich tegenwoordig natuurbeschermers en hebben steeds meer aandacht voor de natuurgenieters. J. Luiten, die bij een boerenbond werkt, zegt dat boeren allang bezig zijn met natuurvriendelijk slootkantenbeheer. Wel erkent hij dat het waterpeil gevoelig blijft. ,,Als je wil dat er koeien blijven lopen in het Groene Hart en dat boeren er kunnen blijven boeren, dan moet je wel keuzes maken. Of je wilt de open weidegebieden houden of je kiest voor moerasgebieden.'' Dat zien natuurbeschermers volgens hem tegenwoordig steeds vaker in, net zoals boeren meer oog krijgen voor de belangen 'in de samenleving'. Boeren zien bijvoorbeeld best het nut in van de aanleg van wandel- en fietspaden.

De verkiezingen in Zuid-Holland en delen van Noord-Holland en Utrecht duren nog tot 27 april.

De kiezers kunnen telefonisch stemmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden