'Groene wijk? Minder vaak naar de dokter'

Mensen die wonen in groene wijken zijn gezonder. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van sociologe Jolanda Maas van de Vrije Universiteit. Uit een enquête die is gehouden onder  250.000 burgers bleek dat bewoners van groene buurten minder vaak de huisarts bezoeken voor veelvoorkomende klachten als diabetes, astma of depressie.

Zicht op groen zou al veel gezondheidsvoordelen bieden, stelt Maas. Alleen al bij het uitzicht op een muur met klimop neemt de stress af. Ook stimuleert een natuurlijke omgeving mensen om de deur uit te gaan, om te bewegen of mensen te ontmoeten.

Uit de enquete blijkt dat kinderen in groene wijken meer buiten spelen en daardoor minder te kampen hebben met bijvoorbeeld obesitas. Sinds 1990 is het aantal Nederlanders dat lijdt aan overgewicht verdubbeld.

Ziekteverzuim
Uit onderzoek van KPMG van vorig jaar in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken bleek al dat 10 procent extra groen leidt tot 84.000 minder huisartsbezoeken wat de staatskas 65 miljoen euro oplevert. Met een lager ziekteverzuim besparen de werkgevers tevens 328 miljoen. Oftewel bijna 400 miljoen winst op jaarbasis.

Voor zowel de overheid als werkgevers is er dus veel winst te boeken, is de conclusie van de onderzoeker. Door de aanleg van groen investeren zij niet alleen in de gezondheid van burgers en werknemers, maar pakken ze bovendien de crisis aan. Maar ook burgers kunnen actief bijdragen in de vergroening van hun leefomgeving, door middel van buurtcomités of door de aanleg van een (dak)tuin.

Vergroenen van buurten hoeft niet ontzettend duur te zijn, stelt Maas. Met 'eenvoudige middelen' zijn buurten al groener te maken, door de aanleg van klimop, daktuinen of bloemperkjes. Ook het vergroenen van schoolpleinen ziet Maas als een uitstekend middel om Nederland gezonder te krijgen. 'Bijna elke wijk heeft wel een basisschool met een redelijk groot oppervlak.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden