Groene vingers heb je in schakeringen. De tuinbranche ontdekte zes typen tuiniers. In welk vakje past u?

De tuinbranche heeft weinig te klagen. De klanten stromen toe, de oppervlaktes van de centra worden zo groot dat een balkonbezitter er direct verdwaalt, en de doosjes met plantjes zoeven over de kassaband. Toch kan het beter, vindt de branche. Want het aanbod is wel groot en de klantenkring enorm, maar je ziet, om in tuinierstermen te blijven, op een zaterdagmiddag door de bomen het bos niet meer.

Dat heeft de branche zich aangetrokken. De stichting Tuinpromotie Nederland, waarin alle organisaties op tuingebied zijn vertegenwoordigd, concludeert dat 'de maatschappij behoefte heeft aan simpelheid als reactie op een steeds ingewikkelder en gereglementeerder bestaan'. Ze heeft daarom de Nederlandse amateur-schoffelaars, -snoeiers, -planters en -peuteraars laten ondervragen en onderverdeeld in specifieke groepen.

Er blijken in Nederland zes type tuinliefhebbers te bestaan, waarvan Tuinpromotie een heuse stijlkaart heeft gemaakt met eigenschappen, gewenste producten, hun tuin kreeg een type-naam en er zijn zelfs foto's van voorbeeldtuinen. Met aparte afdelingen en specifieke presentaties kunnen de winkels die klanten zo beter aan zich binden. Hoeven ze zich tenminste niet door dat brede aanbod te ploegen voordat ze bij hún planten staan.

Twee van de zes groepen zijn weinig interessant voor de tuincentra: 'De Tuinliefhebber' is zo fanatiek met zijn tuin bezig dat hij zijn eigen weg wel vindt, en voor de 'De Eigenzinnige Tuinbezitter' ligt de tuin zo ver buiten de interesse-sfeer dat daaraan voor de tuinwinkels geen eer te behalen is. Nee, die kunnen zich beter richten op:

De Trotse Tuinier

Deze is volgens de Stichting Tuinpromotie trots op zijn tuin, houdt van de natuur en gaat diep in zijn kennis van planten. De tuin is zijn visitekaartje. Hij waardeert vooral producten die zowel gezellig als onderscheidend zijn. Zijn tuin heeft de naam 'Discovery Garden' gekregen. In die tuin komt volgens het onderzoek bewondering voor de natuur tot uitdrukking en er worden natuurlijke en verweerde materialen met een romantische uitstraling gebruikt, zoals gezandstraald glas en smeedijzer. De bijbehorende planten hebben natuurlijke groentinten met frisse romantische bloemkleuren.

De Tuinier Tegen Wil en Dank

Moet tegen zijn wil een tuin onderhouden en is op snelle en makkelijke oplossingen gericht. Hij ervaart de tuin als een plek voor bewustwoording. Hij zoekt er vanuit zijn behoefte aan simplificatie van het bestaan naar zijn persoonlijkheid, door zich te spiegelen aan de natuur. Deze tuinier is te bedienen met producten die hem het gevoel geven een wereldburger te zijn en die hem wijsheid verschaffen. Zijn ideale tuin is weelderig. In zijn tuin, die door de onderzoekrs 'Mix Garden' is gedoopt, worden elementen bijeengebracht uit verschillende exotische culturen. Die worden daar gemixt met de gewone Hollandse dingen. De tuin herbergt ambachtelijke en doorleefde materialen, metaal, en blik. De bijbehorende planten zijn donkergroen in combinatie met felle, exotisch kleuren.

De Sociale Tuinbezitter

Hij gebruikt de tuin als prettige en vooral gezellige leefruimte en wil een plek waar 'ie, volgens de onderzoekers, lekker met zijn gezin en huisdieren bezig kan zijn met eenvoudige, leuke dingen. Soms zaait en oogst hij groente en kruiden. Hij houdt van samen eten en bezig zijn. Deze tuinier kan het best worden bediend met producten die uitnodigen tot doe-het-zelven: aan hem zijn artikelen voor eten en koken in de tuin welbesteed. Dat resulteert in een tuin die vrolijk en kleurrijk is, die vol zit met creatieve vondsten en landelijke producten, zoals verweerd beton en gedessineerd textiel voor tuinmeubelen. De studie gaat dan ook uit van de 'Simple Garden'. De bijbehorende planten zijn vrolijk en bont.

De Prestige Tuinier

Deze ziet zijn tuin als een prestige-object en is gesteld op design en exclusiviteit. Hij zal vooral producten en planten waarderen die zijn eigenzinnigheid bevestigen. Hij wil onderscheidende en hoogwaardige producten die status opleveren. Zijn tuin is gedoopt als de 'Wild Garden' en is krachtig, imponerend en contrastrijk. Die tuin herbergt veel natuurlijke, robuuste en opvallende materialen. De strakke lijnen kunnen overwoekerd worden met planten en de traditionele-volgens-de-regels-ingevulde ruimte mag naar eigen inzicht doorbroken worden. De bijbehorende planten tonen een kleurenspel tussen de verschillende tinten groen, wit en donkerpurper.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden