Groene vinger zoekt tuin

Wat doe je als je een grote tuin hebt, maar te weinig tijd om te wieden, zaaien en spitten? Je biedt 'm aan op een groene datingsite. Om de liefde voor zelfgekweekte wortels en sla.

Dit jaar moet het lukken. Een moestuin vol peultjes, venkel, broccoli en pompoenen. Vorig jaar verpestte de regen de oogst en groeide er eindelijk iets, dan zette er wel een slak zijn tanden in. Maar om heel eerlijk te zijn is tijdgebrek de grootste boosdoener. Mijn moestuin ligt op een half uurtje fietsen van mijn huis, maar na een dag werken is dat half uurtje net even te ver weg. Ben ik er een weekje niet, dan hebben slakken en onkruid vrij spel en weg is mijn gedroomde oogst.

Waarom dan niet een tuin met iemand delen? Dat dacht Micon Schorsij eigenaar van Paviljoen van Beuningen - taart, lunch, thee - in Amsterdam ook. Op zijn zaak heeft hij een grote daktuin, maar omdat hij heel de dag aan het werk is komt hij er niet aan toe om zelf dingen te verbouwen. "Kruiden lukken wel", vertelt Schorsij, "maar er is ruimte voor zoveel meer. Het kan hier een groene oase worden. En de groentes en kruiden kan ik dan weer in de keuken gebruiken."

In zijn zoektocht naar groene vingers voor zijn daktuin zette hij een advertentie op ruiltuin.nl. Een soort Marktplaats voor mensen die hun stekjes, planten, tegels, tuin of groene vingers aanbieden. Het idee van een tuin delen is in Nederland nog vrij nieuw, maar in Engeland wordt het volop gedaan. Volgens de Engelse krant the Guardian verbouwt een kwart van de Britten zijn eigen groente. En doordat iedereen zijn eigen groente wil verbouwen ontstaan er lange wachtlijsten op de tuincomplexen. Er moest een andere mogelijkheden worden bedacht om toch te kunnen tuinieren: garden dating was de oplossing.

Met liefde heeft garden dating niet zoveel te maken, althans, niet met verliefd worden op een nieuwe partner, wel met liefde voor zelfgekweekte sla, wortelen en boontjes. Want wat doe je als je een grote tuin hebt, maar geen tijd om te wieden, zaaien en spitten? Je biedt je tuin aan op een groene datingsite. In Engeland vinden tuinders en mensen die grond over hebben elkaar via de websites landshare.com, yardshare.com en urbangardenshare.org. De grond die wordt aangeboden varieert van een klein achtertuintje tot een groot veld bij een boerderij. Oppervlakte maakt niet uit, als er maar groentes op gekweekt kunnen worden. Vaak is de afspraak dat degene met de groene vingers de opbrengst deelt met de eigenaar van de moestuin.

Agnes van den Berg woont aan de rand van Utrecht, in het dorpje Groenekan, en afgelopen tweeënhalf jaar heeft ze haar tuin gedeeld met mensen uit de stad. Die hebben geen moestuin gemaakt van Agnes' tuin, maar lieten wel hun geiten Jetje en Beertje bij haar grazen. Ze zetten geen afspraken op papier. "Ik ga graag uit van vertrouwen", zegt Van Den Berg.

Het stel was vaak in de tuin van Agnes te vinden. Ze snoeiden de bomen, knapten het duivenhok op, spitten de tuin om. "Dat deden ze omdat ze het leuk vonden", zegt Van Den Berg. "Ze hoefden het niet te doen, want doordat de geiten bij ons in de tuin stonden, hoefden wij het gras niet meer te maaien. Het was een win-winsituatie. We waren heel blij met de hulp; omdat mijn partner en ik beiden een drukke baan hebben, schiet het werken in de tuin er soms bij in. De bazen van de geiten mochten van mij een moestuin aanleggen als ze dat leuk vonden, maar daar is het niet van gekomen; afgelopen zomer is het stel uit elkaar gegaan en zijn de geiten verkocht. Nu grazen de schapen van de buurman in de tuin, maar ik zou het erg leuk vinden als iemand bij ons een moestuin zou willen beginnen. Genoeg ruimte. Eigenlijk is het hartstikke sneu dat mensen die graag buiten zijn zich geen huis met tuin kunnen veroorloven. En wij die het geld wel hebben, werken te hard om genoeg tijd over te hebben om de tuin te onderhouden."

Van den Berg deelt haar tuin graag. Vooral als beide partijen er iets aan hebben. "Van de week klopte er een man aan die vroeg of hij de magnolia mocht snoeien. Ga je gang, zei ik. Hij wilde de takken meenemen zodat hij daar stekjes van kon trekken. Wel honderd keer zei hij: op die manier hebben we er allebei wat aan. En inderdaad."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden