EU-wetgevingDuurzaam beleggen

‘Groene standaard’ EU moet duurzame belegger zekerheid geven

De oudste functionerende kerncentrale in Europa, de Zwitserse Beznau-centrale bij Döttingen, is dit jaar 50 jaar oud geworden. Zou een renovatie mogen vallen onder een ‘duurzame’ investering?Beeld AFP

Er is een EU-akkoord over voorwaarden waaraan groene investeringen moeten voldoen. Dat moet een einde maken aan ‘groenwassen’.

Beleggers die hun geld in iets duurzaams willen steken, weten straks zekerder of een bepaald project écht groen is of niet. In de Europese Unie althans, want dat is de eerste instantie in de wereld die afspraken maakt over een ‘groene gouden standaard’.

EU-onderhandelaars van de lidstaten en het Europees Parlement hebben daarover donderdag na maandenlange onderhandelingen een akkoord bereikt.

Nu kunnen banken en andere financiële instellingen nog vrijelijk claimen dat een bepaald project ‘duurzaam’ of ‘groen’ is. Niemand controleert dat. Dat heeft de laatste jaren geleid tot het ‘groenwassen’ van investeringsprojecten, waarbij banken munt sloegen uit de toenemende behoefte van klanten om hun geld duurzaam te beleggen.

Financiële lobby trekt niet aan het langste eind

In de toekomst komt er een lijst met groene criteria, in Brussels jargon ‘taxonomie’ geheten, waaraan investeringsprojecten moeten voldoen om zich duurzaam te mogen noemen.

Grootste strijdpunten in het overleg waren onder meer de status van kernenergie (dat volgens voorstanders een bijdrage kan leveren aan de duurzame energietransitie) en de vraag of álle investeringen langs de meetlat gelegd moeten worden, of alleen diegenen met een duurzaamheidsclaim. De financiële lobby hoopte dat laatste.

Dat die lobby niet aan het langste eind heeft getrokken, stemt hoofdonderhandelaar namens het Europees Parlement, Bas Eickhout (GroenLinks), tevreden. “Gezien het gevecht dat we hebben geleverd, ben ik blij”, zegt hij vanuit VN-klimaatconferentie-stad Madrid, waar hij via een beeldverbinding met Brussel de hele dag heeft mee-onderhandeld. Weliswaar is kernenergie (samen met gas) in een tussencategorie geplaatst, ‘transitie’ geheten, maar Eickhout acht de kans klein dat eventuele nieuwe kerncentrales er goed vanaf komen in de taxonomie.

Steenkool blijft vies

Naast het groene label ‘duurzaam’, en ‘transitie’, komt er ook een categorie ‘facilitering’. Daaronder vallen bedrijven die zelf misschien niet groen zijn, maar wel duurzame projecten mogelijk maken. “Denk aan een cementfabriek die funderingen maakt voor windmolens”, legt Eickhout uit.

Een energiebron die in ieder geval van al deze drie categorieën wordt uitgesloten, is steenkool. “Wat je daarmee ook doet, dat is voortaan altijd vies”, aldus Eickhout. Gas mag alleen tot de transitie-categorie worden gerekend als projecten niet tot blijvende afhankelijkheid leiden.

Voor alle projecten geldt dat potentiële investeerders duidelijk geïnformeerd moeten zijn over het duurzaamheidsgehalte. Ook als een project op geen enkele manier langs de meetlat is gelegd, moet dat er duidelijk bij staan.

Vicevoorzitter Valdis Dombrovskis van de Europese Commissie toonde zich ook in zijn nopjes. “Deze ‘groene lijst’ van de EU zal helpen om de miljarden euro’s vrij te maken die nodig zijn om van Europa het eerste klimaatneutrale continent in 2050 te maken.”

Lees ook:
Duurzaam beleggen voor groentjes en het belang van de bij

Bij uitgevers zijn boeken over bijen zeer populair, ongetwijfeld omdat deze insecten veel in het nieuws zijn. Hieronder recensies van twee recente bijenboeken. Daarnaast een bespreking van een boek over hoe je kunt beleggen in duurzame bedrijven.

Club van rijke Nederlanders belooft niet meer te beleggen in olie, kolen of gas

22 vermogende Nederlanders beloven dat ze binnen vijf jaar hun beleggingen in fossiele energie zullen afstoten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden