'Groene' Spelen vol chemisch afval

SYDNEY (AFP) - Bob Carr, de premier van Nieuw-Zuid Wales, heeft toegegeven dat het terrein waarop een belangrijk deel van de Olympische Spelen van 2000 wordt afgewerkt, ernstig is vervuild. De milieubeweging Greenpeace bracht het IOC daarvan eerder deze week op de hoogte.

De grond in het gebied bij de baai van Homebush bevat grote hoeveelheden van de zeer giftige, kankerverwekkende stof dioxine. Carr bevestigde dat het bewuste industrieterrein - Union Carbide had daar in het verleden een pesticidefabriek - verontreinigd is. Toch hield hij vol dat de Spelen van Sydney de “groenste aller tijden” zullen zijn. Volgens hem zijn al in een eerder stadium deskundigen naar Homebush gestuurd om grondmonsters te nemen van de zwaarst vervuilde delen en om een saneringsplan te maken. Carr schatte de totale kosten van de schoonmaakactie op ruim 75 miljoen gulden. Op de plek waar de onderkomens van de atleten zullen verrijzen, is de bodem inmiddels gesaneerd. Een ander gebied wordt momenteel afgegraven.

De rapporteurs van Greenpeace onthulden dat de toekomstige olympische grond zestig keer meer dioxine bevat dan destijds werd gemeten bij de milieuramp in de Italiaanse plaats Seveso. De giftige dampen die daar in juli 1976 ontsnapten, besmetten een gebied waar 36 000 mensen woonden. Greenpeace trof naast dioxine nog andere industriële afvalstoffen aan die niet in de grond horen. Union Carbide produceerde indertijd onder meer een belangrijk bestanddeel van “agent orange”, het beruchte ontbladeringsmiddel dat de Amerikaanse troepen royaal over Vietnam uitstrooiden. “De vaten met de gevaarlijke grondstof stonden open en bloot, onbewaakt in de onmiddellijke nabijheid van het toekomstige olympische dorp”, berichtte Greenpeace aan het IOC.

De woordvoerder van de minister van Nieuw-Zuid Wales die met de organisatie van de Olympische Spelen van Sydney is belast, reageerde laconiek: “Die vondst is niets nieuws. We zullen ervoor zorgen dat alles ruim op tijd is opgeruimd.”

Aan de vele misstanden binnen de Olympische spelen heeft Juan Antonio Samaranch er nog eentje toegevoegd. De hotelkamer van de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité bij de Olympische Winterspelen in Nagano kost 5500 gulden per nacht. Samaranch krijgt de suite met een oppervlakte van tweehonderd vierkante meter al een maand voor de opening op 7 februari 1998 tot zijn beschikking. Er zijn verschillende slaapkamers en een ruime woonruimte. In de kantoorruimte worden een stuk of vijftien televisietoestellen geïnstalleerd, zodat hij alle olympische bewegingen kan volgen. Het organisatiecomité NAOC komt binnenkort met een verklaring over de behuizing. Het heeft constant ruzie met internationale sportfederaties omdat functionarissen in 'minderwaardige' ruimten moeten logeren. Zij proberen intussen zelf betere onderkomens te vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden