Column

Groene Rattenvangers bij de kinderdemonstratie

Beeld Trouw

Een klimaatscepticus ben ik zeker niet: de egomens zal zijn vernietigende gulzigheid hoe dan ook moeten matigen om zijn leefomgeving te behouden. Daarbij hoort ook een drastische vermindering van de overwoekerende wereldbevolking. 

Een klimaatdrammer, laat staan een ‘Groene Khmer’, ben ik evenmin. En hoewel ik sympathiek sta tegenover kinderfuifjes op het Malieveld, met op borden leuzen als ‘Eat pussy, not cows’, ‘Fuck me not the climate’, ‘Ride dicks not cars’, heb ik mijn twijfels over Groene Rattenvangers van Hamelen die je hier en daar langs een kinderdemonstratie ziet opduiken. Toevallig zag ik er donderdag een die ik eerder in de week in de Tweede Kamer zag debatteren.

Ik heb het nu over de interruptie dinsdag tussen de gemene en slinkse populist Geert Wilders (PVV) en het aangename en immer glimlachende lid van de happy few Rob Jetten (D66). De populist had in het Instagram-account van de D66-fractievoorzitter kiekjes die in verre landen waren geschoten, stiekem geteld. In zijn spionnenboekje noteerde hij vervolgens een twintigtal vlieg- en vakantiereizen van Rob naar landen als Ethiopië, Iran of Oman. “Hypocriet!” (ik had liever ‘klimaathuichelaar’ gehoord) brulde de volksmenner. Ik schrok. Natuurlijk weet ik dat het persoonlijke ook politiek is. Maar geldt dit alleen voor politici en niet voor betwetercolumnisten? Met angst en beven ging ik bij mezelf op onderzoek.

Elektrische mountainbike

Mijn Fiat 500L stoot 104 gram CO2 per kilometer uit (altijd beter dan de Volvo V70 1.6 DrivE met een CO2-uitstoot van 131 gram per kilometer van Jesse Klaver) maar ik gebruik deze vooral voor reizen naar familie in Frankrijk en het huurhuis in Italië. Zeg maar minder dan 10.000 kilometer per jaar.

De rest van de tijd, bijvoorbeeld voor boodschappen, gebruik ik (tussen de twee- en drieduizend kilometer per jaar) een elektrische mountainbike. Wat neerkomt op 10 euro (!) aan verbruikt kilowattuur per jaar. Ik lees al mijn kranten, weekbladen en aangeschafte boeken digitaal. Dit scheelt papier, inkt en vervuilende distributie dankzij een tablet die aan stroom elf tot dertien kilowattuur jaarlijks kost, wat niet meer is dan 3 euro aan stroom.

Ook heb ik uitgerekend dat ik per week niet meer dan 400 gram vlees eet, wat de helft is wat een Nederlander in zeven dagen (735 gram) gemiddeld eet. Blijft over drie keer douchen in de week en verder het washandje aan de wasbak. Vliegen? Vorig jaar na zeven jaar onthouding weer eens tussen Pisa en Rotterdam (retour) gevlogen. Mag ik blijven?

“Ik ben geen heilige (...) Ik vlieg weleens, dat is slecht voor het milieu. En daarom ben ik een groot voorstander van een vliegbelasting”, antwoordde Rob Jetten dinsdag in de Kamer. Van matigen van zijn CO2-vlieghysterie geen sprake: met een jaar-salaris van ruim 100.000 euro als fractievoorzitter kan Jetten een flinke vliegtaks probleemloos verteren. Afgelopen donderdag zag ik Rob Jetten Hamelen voor even fluitend verlaten, om op spijbel-donderdag tussen toekomstige kiezertjes selfies te gaan maken.

Drie keer per week schopt Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden