Groene Partij VS wil hertelling

Verenigde Staten | Donald Trump roept op tot eenheid. Links roept op tot verzet en wil hertelling van stemmen in drie staten.

SYBILLA CLAUS en REDACTIE BUITENLAND

Op het belangrijkste familiefeest in de VS, Thanksgiving Day, stond het verkeer in diverse steden lang muurvast. Aankomend president Donald Trump greep het feest - dat hij met zijn gezin in Palm Beach in Florida vierde - aan om zich in een videoboodschap tot het Amerikaanse volk te richten met een oproep tot eenheid.

De in een verbitterde verkiezingsstrijd opengereten wonden moeten langzaam helen, zegt Trump: "Wij hebben nu de kans echte verandering naar Washington te brengen". Hoe dat eruit gaat zien blijft de vraag. De voordracht voor onderwijsminister van de Republikeinse partijtijger Betsy DeVos, gehuwd met de erfgenaam van het Amway-fortuin, viel alvast slecht bij onderwijsbonden. DeVos is geboren in Holland, Michigan en is hervormd.

Haar vier kinderen bezochten uitsluitend privéscholen. "Zij staat voor privatisering en vernietiging van openbaar onderwijs", aldus Randi Weingarten van de Lerarenvakbond. Zelfs Frank Cannon van de conservatieve denktank Principles Project noemde DeVos een lid van het establishment: "Trump beloofde steeds dat hij het moeras in Washington DC zou drogen. Met haar benoeming gebeurt dat zeker niet".

De derde miljardair die tot de regering toetreedt is Wilbur Ross die als bankier bijna failliete bedrijven opkocht en er winst uit haalde, niet zelden ten koste van de werknemers. Ross wordt minster van handel. In 2006 kwamen bij een ongeluk in een mijn van Ross tien mijnwerkers om. Het bleek dat de federale inspectie het jaar daarvoor meer dan 200 overtredingen had geconstateerd. "Dat wist ik, maar de manager zei dat het veilig was", aldus Ross destijds.

In New York gebruikte de Democratische burgemeester Bill de Blasio zijn toespraak voor Thanksgiving om aan te kondigen dat zijn politiekorps niet teruggaat naar etnisch profileren en geen immigrantenfamilies uiteen zal halen. En hij gaat geen moslims registreren als de nieuwe president daartoe oproept. "Wij zijn New York", aldus De Blasio.

Groene Partij-presidentskandidaat Jill Stein heeft in een halve dag 2,5 miljoen dollar ingezameld om in drie staten een hertelling aan te vragen: Wisconsin, Pennsylvania en Michigan waar Trump verrassend en met een klein verschil won. Sommigen denken dat het elektronisch stemmen daar misging en dat daar Russchische hackers achter zaten.

Die drie staten samen zouden Trumps overwinning kunnen keren maar dat lijkt onwaarschijnlijk. Het stemmentellen gaat ondertussen door: Hillary Clinton heeft er 64,2 miljoen, Trump 62,2, aldus het Cook Policy Report.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden