Groene pan zonder het omstreden teflon

Gemak is een belangrijke leidraad bij het aan de mens brengen van voedsel. De industrie pampert de consument bij het leven. Niet te veel gedoe met eten, dat is het adagium van de voedingsconcerns en de vaak overbezette wereldburger laat zich daarin gelaten meeslepen. Een paar zakjes van het een en ander in de pan en hup! Die pan is natuurlijk een anti-aanbakpan, want stel je voor dat je na paar minuten achter het fornuis toch nog eens stevig de vaat moet gaan boenen.

Kees de Vré

De anti-aanbakpan (met een coating van teflon – tefal is de toepassing: teflon op aluminium) is al oud. Het Amerikaanse chemieconcern Dupont patenteerde reeds in 1941 teflon, dat erna aan een ware opmars in keukenland begon. Volgens schattingen worden er jaarlijks ruim een half miljard anti-aanbakpannen verkocht.

Met enige regelmaat staat teflon ter discussie omdat het spul schadelijk zou zijn voor mens en milieu. Teflon bevat namelijk het stofje PFOA, een perfluor-verbinding die wordt gebruikt bij het fabriceren van allerlei kunststoffen. Verscheidene studies stellen dat PFOA bij verhitting gezondheidsproblemen veroorzaakt. Daar staan weer andere studies tegenover die die gevolgen niet helemaal ontkennen, maar wel minimaliseren.

Een jaar of vier geleden speelden de twijfels over teflon opnieuw op. Arbeiders die met teflon werkten, en in hun kielzog Amerikaanse milieugroepen, bleven klagen dat zij gezondheidsproblemen ondervonden. Het Amerikaanse milieubureau EPA (Environmental Protection Agency), een overheidsinstelling, wierp zich erop. Ook deze instelling had zo langzamerhand wel haar twijfels. Dat leidde ertoe dat de EPA in januari 2006 de industrie opriep het gebruik van PFOA in consumentenproducten geleidelijk af te bouwen. Zo tegen 2015 moet het helemaal uit de schappen zijn verdwenen.

Dat betekent niet dat de consument tot die tijd moet blijven twijfelen over de aankoop van een teflonpan. In mei 2006 zei de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit nog tegen Trouw dat de teflonpan weinig kwaad kan, als je die pan maar niet tot een paar honderd graden verhit.

Maar waarom piekeren over de aankoop van een pan? Sinds een klein jaar is er namelijk een alternatief: de zogenoemde groene pan. Deze pan heeft een veilige keramische coating, net zoals de beroemde pannen van Le Creuset die hebben, en daarnaast een anti-aanbaklaag van thermolon. Thermolon heeft dezelfde eigenschappen als teflon, het is alleen niet schadelijk voor de menselijke gezondheid en het milieu. Er zit namelijk geen PFOA in.

Volgens de eerste fabrikant van deze pan – Greenpan uit België, het Nederlandse merk BK voert ze inmiddels ook – heeft hun pan het voordeel dat het hoge temperaturen kan doorstaan. Waar een teflonpan al bij 230 graden gaat bladderen en dan zijn mogelijk giftige stoffen vrijlaat, kan thermolon 450 graden weerstaan. Als het al die temperatuur haalt dan is de damp in ieder geval niet giftig.

Dat is natuurlijk mooi, maar Greenpan heeft zijn pan echter om een andere reden groen genoemd. De productie van dit kookgerei vergt namelijk de helft minder energie, waardoor tevens de CO2-uitstoot van de fabriek minstens is gehalveerd.

De Voedsel- en Warenautoriteit laat weten dat ze nog niets kunnen zeggen over thermolon, omdat ze het niet hebben getest.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden