Column

Groene kousen

null Beeld

Natuurlijk heeft de PvdA (en ook D66 en GroenLinks) een punt wanneer ze bij die partij stellen dat de VVD zich door de 'zwarte kousen' van de SGP laat gijzelen.

Hoewel die gijzeling, in de vorm van gedoogsteun in de senaat, zich tot een paar puntjes beperkt (o.a. koopzondagen, en blasfemieverbod) neemt dit niet weg dat de liberalen uit opportunisme een paar beginselen tijdelijk overboord hebben gekieperd.

Dat Zuurlinks nu Slaaprechts kapittelt, is in de lijn der verwachtingen. Bij de oppositie dagdroomden ze al van onrust en crisis, van kabinetsval en demissionaire verlamming, van nieuwe verkiezingen en misschien een nieuw wereldrecord formatie om de Belgen te pesten.

Dit allemaal, zo kun je het ook zien, is ons dankzij de SGP bespaard gebleven. Amen. Maar nu moeten ze bij Zuurlinks niet al te hoog van de seculiere toren gaan blazen. GroenLinks, bijvoorbeeld, is toch de partij die ooit in Rotterdam een stembureau in een moskee bouwde en de fundamentalist Tariq Ramadan als adviseur aanstelde?

En wat te denken van de grimas die Job Cohen nu trekt als de SGP ter sprake komt? Nog niet zo lang geleden beweerde de PvdA-leider het volgende: 'We moeten ons realiseren dat aanhangers van de islam en van andere godsdiensten een morele agenda hebben die soms haaks staat op een aantal min of meer geaccepteerde praktijken in onze samenleving; denk aan opvattingen over alcohol- en drugsgebruik, echtscheiding, pornografie, fraude, de commercialisering van het bestaan. Dat kan ons een spiegel voorhouden; het kan ook een appèl uitoefenen op mensen die de existentiële leegte van de seculiere samenleving willen ontstijgen.'

Dat de SGP met zijn gedooghanden ons nu een spiegel voorhoudt, moet Job enigszins tevreden stellen. Bovendien weet hij heel goed dat binnen zijn partij het aandeel van een SGP-vleugel, maar dan van islamitische snit, groeiend is.

Deze fundi's of 'groene kousen' hoeven niet altijd handen te schudden of onbedekt een raadszaal te betreden. Zo mocht de Amsterdamse stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik onder de warme vleugel van Cohen zich tot een hoofddoekdiva en censor van de opera 'Aïsja en de vrouwen van Medina' ontwikkelen. Een politica die heur haar bedekt om mannen niet te verleiden, kan wellicht de goedkeuring van de mannenbroeders wegdragen.

Gisteren las ik ook op de site van oud AD-journalist Carel Brendel dat Fatima, 2 jaar geleden, een oppergroene kous als beleidsmedewerker polarisatie (!) heeft aangesteld. Die Mohammed Azahaf is volgens Brendel een bewonderaar van Bin Laden ('een ware moslim, een echte strijder, een voorbeeld voor de moslims'), beheerde een site vol haat tegen het Westen en sprong op een Marokkaans forum een gat in de lucht toen Theo van Gogh werd vermoord ('Joepie wat ben ik vandaag zo vrolijk!'). Al in 2006 werd zijn partijlidmaatschap aanleiding tot verhitte discussies op het PvdA-forum.

Allez, zeg eens eerlijk: die gedoogsteun van de SGP moet in sociaal-democratische ogen erbij kunnen. Bovendien zullen over een tijdje, als de SGP-gedoogsteun niet meer nodig is, de koopzondagen toch worden uitgebreid en zal het blasfemieverbod worden afgeschaft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden