Recept

Groene kooltaart zonder deeg

null Beeld colourbox
Beeld colourbox

Een heerlijke wintergroente, de mooie groene savooiekool, met het sterk gebobbelde blad.

Nog zeker een maand volop verkrijgbaar, deze kool die goed tegen de vorst bestand is. In dit recept worden de bladeren het 'deeg' waarin de vulling wordt gebakken. Dat scheelt een aanzienlijke hoeveelheid kilocalorieën.

Ingrediënten voor een quichevorm met een middellijn van 30 cm

boter voor het invetten
1 groene kool (er is circa 600 gram van nodig)
1 teentje knoflook 1, 5 dl melk
1,5 dl slagroom
2 eieren
150 gram geraspte kaas*
4 theelepels maïzena
zout
peper
nootmuskaat*
10 cherrytomaatjes

Bereiding

Vet de quichevorm in. Verwarm de oven voor op 220° C. Maak 12 bladeren voorzichtig los van de krop en blancheer (ruim water met zout tegen de kook aan), in porties, de bladeren circa 3 minuten. Neem de geblancheerde bladeren uit de pan, leg ze even in koud water zodat de kleur behouden blijft, laat ze uitlekken en dep ze droog. Snijd de harde nerf in zodat de bladeren goed plat kunnen liggen.

Leg de koolbladeren iets overlappend in de ingevette vorm, zodat de hele bodem is bedekt en er een rand van minimaal 2 cm hoogte is. Snijd de overgebleven kool in smalle reepjes en leg deze apart.

Pers het teentje knoflook uit boven een mengkom en voeg de melk, slagroom, eieren, geraspte kaas, maïzena, zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe. Klopt tot een homogeen mengsel. Schenk het ei-roommengsel uit over de koolbladeren en verdeel de koolreepjes en de eventueel gehalveerde mini cherrytomaatjes eroverheen.

Bak de taart een richel onder het midden in de voorverwarmde oven in circa 30-35 minuten gaar en goudbruin. Controleer de gaarheid met een satéprikker. Steek deze in het midden van de taart, hij moet er droog uitkomen. Het eimengsel moet licht ingedrukt kunnen worden en terugveren.

*De geraspte kaas mag naar eigen keuze, liever niet te jong. Licht belegen, pittig belegen, komijnekaas, maar ook Friese nagelkaas smaakt erg lekker in deze kooltaart.

*In plaats van nootmuskaat smaakt kerriepoeder ook goed bij de kool.

Bekijk onze receptenpagina voor meer receptideeën.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden