OpinieInvesteringen

Groene investeringen, juist in deze crisistijd

null Beeld
Beeld

Met investeringen in duurzaamheid kunnen we zowel de coronacrisis als klimaatverandering te lijf, aldus Annabel Broer en Bob Vermeent van de Jonge Democraten.

Vanwege het coronavirus belanden we dit jaar in een diepe recessie, verwacht het Centraal Planbureau. De overheid zal de portemonnee moeten trekken om de economie weer vlot te trekken. Tegelijkertijd schuift het kabinet de aanpak van een andere crisis, de klimaatcrisis, op de lange baan. De presentatie van klimaatmaatregelen, gepland op 1 april, is uitgesteld.

Thierry Baudet stelde deze week in het Kamerdebat zelfs voor om alle dingen die niks met corona te maken hebben uit te stellen. Weinig verrassend noemde hij nadrukkelijk klimaatverandering en stikstof. Vervolgens kwam hij met voorstellen om de economie aan te jagen. Het een sluit het ander echter niet uit, integendeel. Investeer juist nu in een duurzame economie, bepleiten wij, Jonge Democraten.

Net als de coronacrisis is ook de klimaatcrisis een bedreiging voor de volksgezondheid. Het kabinet baseert zich bij de inperking van het virus op de adviezen van de wereldgezondsheidsorganisatie WHO. De WHO waarschuwt de wereld ook voor klimaatverandering. Die zal tussen 2030 en 2050 jaarlijks voor 250.000 extra doden wereldwijd zorgen. Minstens, want dit becijfert alleen het gevolg van ondervoeding, malaria, diarree en oververhitting.

Hoe kunnen we de gevolgen van deze gezondheidscrisis slim bestrijden?

De gezondheid in de toekomst kunnen we bevorderen door de economische gevolgen van de huidige gezondheidscrisis slim te bestrijden. We moeten kiezen voor investeringen die onze economie uit de coronarecessie helpen én een stap richting een duurzame maatschappij zetten. Op grote schaal kan de overheid de economie helpen door te investeren in openbaar vervoer, duurzame energieopwekking en groene oplaadpunten langs de weg, zoals waterstoftankstations en elektrische laadpalen.

Er zijn nu ook kansen voor aanpassingen in bedrijven en organisaties. Na de coronamaatregelen zullen er aanvullende steunpakketten moeten komen om bedrijven weer topfit te krijgen. Laten we deze pakketten toespitsen op de verduurzaming van bedrijven. Zo kan aan een steunpakket bijvoorbeeld een inspanningsverplichting worden gekoppeld voor het bereiken van een hoger percentage energiegebruik uit duurzame bronnen.

Dat de overheid, juist nu de vraag naar investeringen groot is, haar klimaatbeleid vooruit schuift, is onbegrijpelijk. We kunnen de oplossing voor vandaag ook de oplossing voor morgen maken.

Lees ook

CPB: economie krijgt harde dreun door coronavirus

De Nederlandse economie krijgt een harde dreun door de maatregelen om het nieuwe coronavirus een halt toe te roepen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden