Groene Hart straks alleen nog voor rijken

DEN HAAG - Verhuizen naar het Groene Hart is straks alleen nog mogelijk voor mensen met hogere inkomens, die een duur huis kunnen kopen. Woningen tot 300 000 gulden mogen daar vanaf 1997 alleen nog worden verkocht aan inwoners van de eigen gemeente. Minder bedeelde nieuwkomers worden alleen toegelaten als ze ook echt in het Groene Hart werken. Stedelingen die buiten willen gaan wonen krijgen het dus moeilijker.

JAN SLOOTHAAK

Minister De Boer (Vrom) maakte dit zaterdag bekend tijdens de slotmanifestatie van de Groene Hart-gesprekken die ze heeft gevoerd. Honderden bestuurders en vertegenwoordigers van belangengroeperingen hadden zich verzameld in de Grote Kerk in Den Haag.

De aankondiging van de minister houdt een wetswijziging in die inbreuk maakt op de liberalisering van de volkshuisvesting. Het vorige kabinet voerde een wettelijke koopprijsgrens in. Huizen tot 156 000 gulden waren voor de eigen inwoners. Alle duurdere huizen mochten vrij worden verkocht. Een omstreden maatregel die een strijd opleverde met gemeenten die de grens wilden oprekken, uit angst te worden overspoeld door mensen van buiten. Staatssecretaris Tommel week echter niet omdat hij de liberalisering wilde doorzetten. De minister doorbreekt dit beleid nu voor gebieden met een 'restrictief' bouwbeleid, en dat is vooral het Groene Hart. Ze komt hiermee tegemoet aan de klacht van gemeentebestuurders die zeggen onvoldoende goedkope huizen voor de eigen inwoners te hebben. Die worden vaak gekocht door lui van buiten.

De minister verwacht wel een tegenprestatie. De gemeenten en provincies moeten zich houden aan haar wens tot 2005 alleen te bouwen binnen vastgestelde contouren. Tijdens de manifestatie bleef dit overigens een teer punt. De gemeenten willen meer armslag en houden vast aan 2500 extra huizen in het streekplan van Zuid-Holland. Om ze over de streep te krijgen, beloofde de minister een soepele houding als beloning voor restrictief beleid. “Als ruimte vrij komt op voormalig industrieterrein of een afgebroken school en men wil daar bouwen, dan zal ik die huizen niet aftrekken van de huizen die mogen worden gebouwd.” Dit betekent dat ze toch extra woningen via een achterdeurtje zal toelaten. Een woordvoerder licht toe: “Restrictief beleid houdt bijvoorbeeld ook in dat een gemeente twee kleinere huizen mag bouwen in plaats van een groot huis.” Voorwaarde is steeds dat de bebouwing niet mag uitdijen buiten de contouren.

- Vervolg op pagina 3

De Boer: Landbouw blijft 'drager' Groene Hart VERVOLG VAN PAGINA 1

Wat wethouder Noordanus van Den Haag betreft, mag het allemaal nog wel een beetje restrictiever. De laatste prognoses wijzen volgens hem op een trend dat de woningbehoefte afneemt. Als je het Groene Hart wilt sparen, kun je het best de woningbouw concentreren op de Vinex-locaties bij de grote steden. Anders blijf je zitten met de “traditie in de ruimtelijke ordening dat er gewoon toch wordt doorgebouwd op plekken waar je dat liever niet wilt”.

Tijdens de slotmanifestatie beloofde De Boer dat de landbouw de 'drager' blijft van het Groene Hart. Ook minister Van Aartsen (landbouw) zei op deze lijn te zitten. De agrarische sector zal dan wel door moeten gaan op de weg die al aarzelend lijkt te zijn ingeslagen: het boerenbedrijf mengen met elementen van natuurbeheer en recreatie. Recreatie zal zich zich vooral afspelen aan de stadsranden, maar er wordt gewerkt aan toegankelijkheid van het gehele gebied. L. van der Hoeven, planoloog bij de NS, pleitte voor een 'volledige vervoersketen van openbaar vervoer tot en met voet- en fietsveren'.

De aangepaste landbouw lijkt het resultaat te zijn van een nieuw verbond tussen vroegere vijanden. Landbouw- en natuurorganisaties, vaak kemphanen, gaven samen een manifest uit over 'investeren in de groene ruimte.' Behalve de landbouworganisaties LTO (landelijk) en WLTO (westelijk), de Vereniging Natuurmonumenten en de Stichting Natuur en Milieu, hoort ook de ANWB tot dit kamp.

Dit nieuwe verbond lijkt het vooralsnog gewonnen te hebben van het Wereldnatuurfonds (WNF) dat - overigens samen met diezelfde ANWB - een pleidooi heeft gehouden voor grootschalige natuurgebieden op vrij komende landbouwgrond. Directeur Paul Nouwen van de ANWB ziet dit op korte termijn blijkbaar niet meer zitten. Hij zei dat er vooralsnog onvoldoende draagvlak is voor grootschalige bos- en natuurterreinen, maar verwacht dat dit op termijn kan veranderen. Overigens sluit het kamp van landbouw- en natuurorganisaties grootschaligheid niet uit. In hun manifest stellen ze voor de mogelijkheden te onderzoeken.

Om de financiering rond te krijgen pleiten ze voor een Groene-Hartfonds, gevoed door opcenten op bouwinvesteringen en extra overdrachtsbelasting op grond die aan natuur en landbouw wordt onttrokken. De Boer zei er wel wat in te zien. Van Aartsen benadrukte dat de grote steden moeten meebetalen aan natuurprojecten.

Na een pleidooi van prof. dr. G. J. Borger (historische geografie) beloofde De Boer subsidie voor een cultuurhistorische inventarisatiekaart van het Groene Hart. De waarde van het door mensenhand gebouwde landschap en architectuur moet daarmee in beeld worden gebracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden