'Groene energie verplichten'

AMSTERDAM - De Europese Unie moet het verbruik van duurzame energie bevorderen door concurrerende stroombedrijven te verplichten een bepaald percentage aan groene stroom (uit zon, wind, water en biomassa) te produceren of te verhandelen. Dat voorstel staat in het duurzaamheidsverslag 2003 van het Nederlandse energieconcern Nuon, dat deze week is gepubliceerd.

Alleen door zo'n 'verplichtingsstelsel' zal een land als Nederland erin slagen daadwerkelijk 9 procent van zijn elektriciteitsverbruik op duurzame wijze te realiseren, zoals is afgesproken in Europees verband. Tot dusver voeren Europese landen -ook Nederland- een energiepolitiek waarbij wordt gemikt op louter nationale duurzaamheidsdoelstellingen. Individuele bedrijven worden daarbij geen specifieke verplichtingen opgelegd: enorme partijen als het Franse EdF en het Duitse Eon voelen zich niet geroepen er veel aan te doen.

Vorig jaar voerde het kabinet-Balkenende een regeling in die de Nederlandse productie van duurzame energie moet stimuleren. Zulke regelingen zullen in de ogen van Nuon niet toereikend zijn om de consumptie van elektriciteit te verduurzamen. ,,Nederland kan proberen dat aandeel volledig uit binnenlands productievermogen te realiseren, maar dat is relatief duur en niet eenvoudig realiseerbaar als gevolg van geografische beperkingen.'' De energiewereld is niet voor niets ongerust dat de bloeiende markt voor groene energie kan instorten, doordat enerzijds producenten door de overheid worden lekker gemaakt in 'groene stroom' te investeren, maar anderzijds de consumentensubsidies op duurzame energie langzaam worden afgebouwd.

Nuon verwijst naar onderzoek van Energieonderzoek Centrum ECN in Petten. Om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen is het volgens ECN 'efficiënter en effectiever' om alle energieleveranciers te verplichten een bepaald percentage duurzame energie in hun 'brandstofmix' op te nemen. Het verplichte percentage zou Europees moeten worden afgestemd -met ook voor Nederland een daarbij behorende doelstelling.

Het is de verwachting van ECN en Nuon dat een Europees 'verplichtingsstelsel' tot forse besparingen kan leiden, waardoor het opwekken van groene stroom goedkoper wordt. ,,Als de verplichting gecombineerd wordt met een systeem van verhandelbare groencertificaten kunnen energieleveranciers aan hun verplichtingen voldoen.'' Een groencertificaat is een waardepapier dat een bepaalde eenheid opgewekte groene stroom vertegenwoordigt, waarmee je de markt op kan. Zo kan een groene handel ontstaan, en zal energie duurzaam geproduceerd worden waar 'het beste rendement tegen de laagste kosten' wordt geboekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden