Groene consument haalt energie direct bij boer

(TROUW)

Een nieuw bedrijf gaat in Nederland rechtstreeks groene boerenenergie leveren aan consumenten. Het zet grote energiefirma's zoals Essent en Nuon buitenspel.

Vandebron.nl heeft zich gisteren gepresenteerd in Amsterdam. Het bedrijf van vier jonge ondernemers biedt met financiële steun van groene fondsen, een online marktplaats aan duurzame consumenten die hun stroom direct van groene producenten afnemen.

De Autoriteit Financiële Markten verstrekte vorige maand een vergunning voor energielevering aan consumenten. Er zijn inmiddels contracten met ongeveer vijftien boeren die met windmolens en biovergistingsinstallaties groene stroom opwekken. Deze boeren leveren hun overtollige energie nu nog aan grote energiebedrijven, die de elektriciteit met winst doorverkopen aan consumenten.Vandebron.nl haalt de energiebedrijven uit de keten.

Consumenten kunnen straks zelf kiezen van wie ze de stroom willen inkopen. ,,De boer krijgt een hogere opbrengst, de consument betaalt minder en weet zeker dat hij groene stroom inkoopt", verduidelijkt Aart van Veller, een van de initiatiefnemers. Het bedrijf is mede ontstaan uit onvrede over de praktijk rond de levering van groene stroom.

DE VERDIEPING 8|9

Stroom vers van de boer

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden