Groene boa’s waken over Veluws bos en wild

door Onno Havermans

Milieuambtenaren, politie en marechaussee werken samen in Veluwse ’groennetwerken’. Met succes, stelt milieupolitieman Hobbelink, die zich niet herkent in de kritiek van de Gelderse Milieufederatie.

De oogst van afgelopen jaar: 1258 processen-verbaal, 1651 waarschuwingen en 142 in beslag genomen voorwerpen. En dat alleen in de noordelijke Veluwe, waar 55 bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) van de gemeenten Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Hattem, Heerde en Epe samen 4358 controles uitvoerden.

Het gaat om uiteenlopende zaken als loslopende honden, dumpen of verbranden van afval of kadavers, stroperij, crossen, vuurwerk, vernieling, diefstal, kappen van bomen, weghalen van mos, paddenstoelenpluk, oppervlaktewater-vervuiling en droppings zonder vergunning.

„De samenwerking wordt gedragen door de gemeenten, zowel financieel als met inzet van enthousiaste mensen”, aldus Gerrit Hobbelink. „Het onderzoek van de Gelderse Milieufederatie heeft me dan ook verbaasd. Misschien is de inzet niet zichtbaar als beleid, maar hij is wel voelbaar. Gezien onze cijfers schieten we niet drastisch te kort. Maar we kunnen niet van elke melding laten zien wat ermee is gebeurd. Om bijvoorbeeld een stroper te pakken, moet je in stilte opereren.”

De groene boa’s werken zelfstandig, maar ze pakken gezamenlijk projecten aan, zoals nachtelijke visserij in de Randmeren. „Dat is tijdrovend, maar doordat je met z’n allen bent, kun je toch optreden.”

De aanleiding voor zo’n project komt altijd van de werkvloer, zegt Hobbelink. „Toezichthouders geven aan elkaar door wat ze zien, daarvoor hebben we ons eigen systeem op internet. Daarnaast gebruiken ze bij wijze van experiment een iPod voor het registreren van zaken als illegale bouwsels. De Achterhoek en de IJsselstreek gaan binnenkort ook met ons systeem werken. Uiteindelijk willen we een landelijk cluster van groennetwerken.”

Samen met het Groennetwerk Apeldoorn (met Voorst en Brummen goed voor 48 boa’s) legde Noord-Veluwe de afgelopen twee jaar nadruk op handhaving van toegangsregels en het verbod op crossen. Dat bleek soms lastig, omdat de regels in verschillende gemeenten soms tegenstrijdig zijn.

Inmiddels heeft Heerde besloten om net als buurgemeenten ’s nachts openbare zandwegen te sluiten. Rondom Putten moeten de wegen naar het bos worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, adviseert het Groennetwerk. Het dringt er bij Ermelo op aan om gedurende de bronsttijd de Oude Zwolseweg te sluiten.

„De publiciteit over het burlen van bronstige herten trekt veel mensen”, zegt Hobbelink. „Helaas proberen ze zo dichtbij te komen dat ze de natuur verstoren.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden