groendoen een kritische blik op producten en diensten

Snoep, koek of zoutjes mogen dan niet echt gezond zijn, lekker zijn ze wel. De makers van Summ-producten zeggen dat snoepen ook verantwoord kan. Hun winegums zijn biologisch en zoveel mogelijk fair trade, dus eerlijk geproduceerd.

"Biologisch wordt nu nog heel erg als gezond gepositioneerd", zegt Maarten Rijninks van FairConnect, het bedrijf achter het Summ-merk. We willen laten zien dat duurzaam ook lekker is, en niet duur." Behalve winegums levert de producent ook drop, koekjes, ontbijtkoekrepen, smoothies, chocoladenoten en maïschips.

"De criteria voor biologisch zijn helder, daar zijn EU-regels voor", zegt de directeur. "Biologisch betekent milieuvriendelijk produceren voor mens en dier. Dus geen genetische modificatie, geen kunstmest en geen bestrijdingsmiddelen."

Fair trade daarentegen is nog niet gereguleerd. Elk bedrijf mag zijn eigen criteria opstellen. Rijninks: "Het Max Havelaar-keurmerk richt zich bijvoorbeeld alleen op ontwikkelingslanden. Wij halen ook producten uit westerse landen, die worden gecertificeerd door andere instanties."

Zo komen de aardbeien voor de winegums uit Polen. "Ik kan ze wel uit de Keniaanse hoogvlakte gaan importeren, maar ze groeien hier ook", verklaart Rijninks. De centen spelen daarbij een rol. De loonkosten zijn in Polen nu eenmaal lager dan in Nederland. Maar de boeren krijgen van FairConnect goede prijzen, verzekert de bedrijfsleider. "Boeren, producenten, medewerkers en consumenten zijn allemaal voor 25 procent eigenaar van het bedrijf", zegt Rijninks. "Door deze verdeling worden de verschillende belangen in de productieketen eerlijk meegewogen. Boeren hebben de zekerheid dat ze niet zomaar zonder afnemers komen te zitten en wij hebben een garantie op kwalitatief hoogstaande producten."

De rietsuiker voor zijn producten komt uit Brazilië en Paraguay. Suiker gedijt volgens hem beter in een tropisch klimaat. "We moeten opboksen tegen de veel goedkopere - gesubsidieerde - Europese bietsuiker. En dat terwijl rietsuiker minder energie nodig heeft om suiker te genereren dan bietsuiker. Zelfs met het transport meegerekend is rietsuiker milieuvriendelijker dan bietsuiker."

Hoogleraar levensmiddelentechnologie Ralf Hartemink van de Wageningen Universiteit kan dat niet zomaar bevestigen. "Dat zijn heel ingewikkelde onderzoeken waarbij de opdrachtgever mag bepalen welke elementen meetellen. Is de eventuele schade van verwoest oerwoud meegerekend, het type schip waarin de suiker wordt vervoerd, de verpakkingswijze? En komt de Europese bietsuiker uit Nederland of Zweden? Dat maakt allemaal uit."

Ook woordvoerder Marcel Trip van Milieudefensie weet niet of rietsuiker minder milieubelastend is dan bietsuiker. Wel wijst hij erop dat de rietsuiker van FairConnect zowel biologisch als fair trade is gecertificeerd. "Dit zijn de sterkste certificeringen, dus wat rietsuiker betreft kun je het op milieu- en sociaal vlak niet beter krijgen dan dit."

Het Summ-merk laat zich er ook op voorstaan dat er geen e-nummers op de ingrediëntenlijst van de aardbeienwinegums staan. De snoepjes worden gezoet met suiker, gekleurd met geconcentreerd vruchtensap uit appels, aardbeien en vlierbessen en op smaak gebracht met een biologische smaakstof uit aardbei en citroenzuur. Het is een stuk helderder dan vage e-nummers, maar voor de smaak maakt het eigenlijk niet uit, verduidelijkt hoogleraar Hartemink. "E-nummers kunnen alleen niet biologisch worden gecertificeerd. Druivenconcentraat bijvoorbeeld, wordt gemaakt van druivenschillen, een restproduct van de wijnindustrie. Als je daar een biologisch E-nummer van zou willen maken, moet je zeker weten dat alle druiven die daarbij worden gebruikt, biologisch zijn geteeld. Dat is bijna niet te doen."

Ook wat de structuur betreft zijn ze bij de 'Summ-gums' rechtlijnig. In plaats van gelatine zit er rijstmeel in als bindmiddel. Het gebruik van beenderenmeel uit ruggenmerg is sinds de BSE-crisis verboden, maar volgens woordvoerder Chris Maan van Skal, toezichthouder op de biologische productie in Nederland, is zo'n strikte benadering voor het keurmerk niet verplicht. "Gelatine van een biologische koe of varken is gewoon toegestaan. Het gaat om de productiewijze, niet om het ingrediënt."

Hartemink stemt daarmee in. "Gelatine is uitgekookt eiwit uit beenderen van varkens, kippen, vissen of runderen. Omdat het een restproduct is, is gelatine eigenlijk best duurzaam." Toch wil Rijninks geen enkel dierlijk meel in zijn product. "Dat hebben we ook niet nodig, rijstmeel is een goed alternatief."

De snoepjes doen qua smaak en kauwbaarheid inderdaad niet onder voor gewone gums. En bijkomend voordeel: ze zijn geschikt voor vegetariërs.

Summ-winegums zijn verkrijgbaar bij Ekoplaza, Marqt, Estafette, Simon Lévelt Café en in veel bedrijfsrestaurants. Een zakje van 50 gram kost in de winkel 0,99 euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden