groenberichten

De teller van de 1001-soortendag 2007 is op 1638 soorten blijven staan. Tijdens het evenement vorig weekeinde telden bezoekers van ruim 30 bezoekerscentra zoveel mogelijk soorten. Ondanks het mooie weer was het aantal getelde soorten lager dan vorig jaar. Dit komt dit jaar zeer waarschijnlijk doordat er wat minder tellers waren dan in 2006. De meest gesignaleerde soort is het lantaarntje (Ischnura elegans). Het is een 30 mm grote juffer uit de libellenfamilie. Het achterlijf is van het mannetje is zwart op een felblauw stukje na. Dit zorgde voor de naam lantaarntje.

Veel bezoekerscentra organiseerden in het weekend speciale activiteiten voor publiek zoals lezingen, natuurontdektochten, waterbeestjes vissen, detecteren van vleermuizen, nachtdieren tellen, insecten eten, braakballen pluizen en vogels luisteren. Er werden onder meer 754 verschillende soorten planten geteld, 155 soorten vogels en 25 soorten zoogdieren.

Natuurmuseum Nijmegen is het centrum met de meeste gevonden soorten, in de omgeving van het museum werden 526 soorten geteld. De Biesbosch scoort met 514 soorten bijna even goed. Het aantal gevonden soorten per centrum is natuurlijk vooral afhankelijk van het aantal deelnemers, het zegt weinig over de verschillen in natuurwaarde.

Bijzondere meldingen waren er ook. Zo werd in de stadstuin van Goes gezocht naar slakken. Onder andere het genaveld tonnetje werd gevonden (Lauria cylindracea). Het was tot voor kort een (haast) specifiek Walcherse soort (westelijke kuststrook: Ritthem-Westkapelle-Veere), maar is nu ook op Schouwen en zelfs al noordelijker gevonden.

Nationaal Park Schiermonnikoog heeft voor de eerste maal op het eiland de heideringelrups aangetroffen.

Vlaamse natuurbeschermers gaan zestig korenwolven uitzetten in Vlaams-Brabant en Limburg. De wilde hamsters zijn gefokt in Nederland en moeten voorkomen dat de huidige populatie in Vlaanderen ten onder gaat aan inteelt. De Vlaamse populatie was teruggelopen tot twintig tot dertig hamsters. De dieren die nu in het wild worden losgelaten zijn al een of twee jaar oud en zullen niet heel veel ouder worden. Ze moeten zorgen voor genetisch sterker nageslacht.

Uit DNA-onderzoek is gebleken dat de jonge zeearend, die op 15 april in de Oostvaardersplassen werd geboren, een vrouwtje is. Het DNA-onderzoek is uitgevoerd op een veer die is meegenomen na het ringen van de vogel. Vorig jaar werd voor het eerst sinds mensenheugenis hier een zeearendjong geboren. Dat jong werd niet geringd omdat men bang was het nest te verstoren, waardoor het geslacht van het jonge dier onbekend is gebleven. Via een webcam (ww.staatsbosbeheer.nl) is de zeearendfamilie nog te volgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden