groenberichten

Duurzaam naar de disco, een koe knuffelen en dwalen door een hennepdoolhof. Het boekje ’Natuurlijk Leukedingendoen’ wil met een verzameling ’anders dan anders’-activiteiten laten zien dat groen verantwoord bezig zijn niet saai hoeft te zijn. Het thema van het boek haakt in op de trend om bewust bezig te zijn met milieu en gezond genieten.

Toch lijken niet alle activiteiten in het boek even verantwoord. Hoe groen is het bijvoorbeeld om een regen van een half miljoen bloemen uit een vliegtuig te gooien voor een geliefde, of met een gemotoriseerde step door de duinen crossen?

In totaal biedt Natuurlijk Leukedingendoen 172 tips, die variëren van actief met kinderen, tot romantisch of praktisch. De handleiding om een vlot te bouwen levert vast en zeker een goedkope en leuke middag op en kanovaren bij volle maan is een aanrader voor romantische stelletjes. Natuurlijk, Leukedingendoen is geen boek om van voor tot achter door te spitten. De beste manier om het te gebruiken is op een vrije dag een willekeurige pagina open te slaan en je te laten verrassen door een leuk ding om te doen of een praktische groene tip.

Uitwasbare luiers zorgen voor minder uitstoot van broeikasgassen dan wegwerpluiers. Het kost energie om uitwasbare luiers schoon te krijgen, maar de milieubelasting van wegwerpluiers is door het gebruik van land zeven keer zo hoog. Beide soorten luiers scoren vergelijkbaar wat betreft het gebruik van water, gewasbescherming en chemicaliën. Bij het onderzoek van Milieu Centraal is naar de hele levenscyclus van de luiers gekeken. Wegwerpluiers bestaan uit papier en kunststofkorrels, gemaakt van aardolie. Hout voor de productie van het papier vraagt veel meer land dan nodig is voor de teelt van stoffen van uitwasbare luiers. Een kind gebruikt ongeveer vijfduizend luiers tot het zindelijk is. Elk jaar dragen in Nederland 600.000 kinderen in Nederland een luier.

Vogelbescherming Nederland brengt op een kleurrijke opvouwbare (land)kaart de vijftien mooiste vogelkijkgebieden aan de Nederlandse kust in beeld. Miljoenen vogels komen naar de Waddenzee, Hollandse duinen, stranden en Zeeuwse delta om te broeden, eten te zoeken en te rusten. Op de kustvogelkaart geeft Vogelbescherming Nederland achtergrondinformatie, detailkaartjes en kijktips.

Ieder voorjaar keren vele soorten en aantallen vogels terug om te broeden in de Nederlandse wateren. Soms vliegen ze daarvoor duizenden kilometers vanuit hun overwinteringsgebieden in tropisch Afrika. Langs de Nederlandse kust zijn de komende maanden veel unieke vogels te zien.

De kustvogelkaart is voor iedereen gratis verkrijgbaar via de website www.vogelbescherming.nl.

In Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug zijn op pinkstermaandag van 13.30 tot 16.00 uur imkers aan het werk in de bijenstal op de Sprengenberg. De stal staat tegenover de parkeerplaats en is vrij toegankelijk. Op de Sprengenberg worden al eeuwenlang bijen gehouden. In de zomer, als de heide bloeit, staan er honderden kasten. Om de solitair levende wilde bij een handje te helpen, heeft Natuurmonumenten achter de bijenstal een bijenhotel neergezet. Het heeft ’kamers’ van verschillende houtsoorten, steen en riet met gaatjes ertussen. Wilde bijen gebruiken de kamers al broedplaats.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden