groenberichten

De Waddenzee behelst recreatie, visvangst, natuur, gaswinning, toerisme, huisvesting en beleid in alle lagen van de overheid. Geen wonder dat de partijen nogal eens botsen. Er was bijvoorbeeld een convenant nodig om ze allemaal aan één kant te krijgen om de Waddenzee te kunnen nomineren voor een plek op de werelderfgoedlijst van Unesco, wat de ministerraad nog nét in 2007 voor elkaar kreeg.

De projectgroep InterWad vormt met de informatieve site www.waddenzee.nl al tien jaar een schakel tussen alle partijen die belangen bij de Waddenzee hebben. Geen slechte groei voor een initiatief dat zich in eerste instantie richtte op de Waddenoverheden (gemeenten, provincies, ministeries). Daarom viert Interwad het tienjarig bestaan met een boekje: ’Weten van het wad’.

Geheel in de lijn van de site verbindt het boekje de verschillende wadpartijen. We zien onder meer de directeur van LNV-Noord, Hendrik Oosterveld, directeur van de Waddenvereniging Hidde van Kersen en burgemeester van De Marne Joan Stam terugkomen in columns en interviews. Natuurlijk ontbreken mooie wadfoto’s en informatie over de ontwikkeling en toekomst van de de website van InterWad niet.

Geïnteresseerden kunnen het boekje gratis downloaden en bestellen op www.waddenzee.nl. Maar de site zelf is, onder meer met zijn uitgebreide ’Watlas’, natuurlijk nog altijd het meest volledig.

Het Winkelsven, deel van de Oisterwijkse bossen en vennen, is te zuur en krijgt daarom een ’infuus’. Het spoelwater van het nabijgelegen waterproductiebedrijf Brabant Water wordt via een pijpleiding naar het ven geleid.

Brabant Water gebruikt het spoelwater om de installatiefilters schoon te maken. De kwaliteit van het water is goed genoeg voor het ven.

Het Winkelsven werd begin dit jaar nog uitgegraven door Natuurmonumenten. De vereniging is bezig de vennen in oude staat te herstellen. Ze zijn ontstaan in de laatste ijstijd, maar verlanden of veranderen door een voedselrijke laag slib. Natuurmonumenten voert daarom baggerwerkzaamheden uit en kapt bomen op de oevers, om de wind en de oorspronkelijke vegetatie weer de ruimte te geven.

IVN-afdeling De Maaslanden is volgend jaar 25 jaar oud en heeft daarom een thema aangewezen voor 2008: de Maas. De aftrap is op zaterdag 5 januari met een nieuwjaarswandeling langs de boorden van de Maas. De start ligt ter hoogte van Baarlo en Steijl, het einde ter hoogte van de Zuiderbrug in Venlo. Dit gebied is onderdeel van de Maascorridor, een samenwerkingsproject dat onder meer het herstel van de natuur langs de Maas tot doel heeft. Eind vorige eeuw was het rivierlandschap bijna verdwenen. Nu kunnen wandelaars (en andere recreanten) genieten van de teruggekeerde vegetatie en de Galloway runderen die het groen bijhouden. De nieuwjaarswandeling is ongeveer acht kilometer lang en duurt circa drie uur. Voor de liefhebbers is er na de tocht een kom snert. Voor meer informatie: www.ivn.nl/maasdorpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden