groenberichten

Door via de computer je handtekening te zetten, kan je tekenen voor een topervaring in de natuur van een paar miljoen Nederlandse kinderen. Want dat is het doel van het burgerinitiatief ’Jeugd en Natuur als Nationale Uitdaging’ (www.nationaleuitdaging.nl). Met 40.000 handtekeningen komt het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer.

Het klinkt simpel, elk kind onder de twaalf jaar minimaal één topervaring in de natuur laten beleven. Maar volgens Thomas van Slobbe van stichting wAarde, één van de initiatiefnemers, is het bijna onhaalbaar. „Want wil je elk kind een topervaring laten beleven, dan moet je ze eerst wel de natuur in krijgen. We willen niet een mooie doelstelling formuleren die alleen maar haalbaar is in dorpjes aan de rand van het bos. Nee, het gaat juist om de kinderen in grote steden en achterstandswijken. Er moet dus meer natuur komen. Dan moet er vervoer geregeld worden, buitenschoolse activiteiten georganiseerd, noem maar op.”

Hij wijst erop dat dit jaar voor het eerst meer mensen in de stad wonen dan daarbuiten. Naar school fietsen door de natuur of op een veldje bij huis wat rondlummelen is dus niet meer vanzelfsprekend.

Minister Verburg (LNV) heeft onlangs aangekondigd dat ze de jeugd meer bij de groene omgeving wil betrekken. Zij steunt de Nationale Uitdaging dus al. Maar de minister is niet almachtig, weet Van Slobbe. Als het op financiering aankomt, gaan allerlei andere zaken voor. „Bovendien is het niet alleen een LNV-onderwerp. Het is ook niet het exclusieve domein van de natuurorganisaties. Het gaat om veel meer: gezondheid – denk aan overgewicht -, de sociale cohesie in de wijk, vandalisme, vergroting van het draagvlak voor het klimaatbeleid enzovoort. Uit onderzoeken is gebleken dat kinderen in de natuur minder ruzie maken.”

De Nationale Uitdaging is een initiatief van onder meer Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, en wordt gesteund door de Nationale Jeugdraad en Scouting Nederland.

De grutto is niet gebaat bij agrarisch natuurbeheer waarbij boeren pas gemaaide weilanden afwisselen met bemest weiland met gras. Dat blijkt uit onderzoek door de Wageningen Universiteit. Tot nu toe werd aangenomen dat de vogelsoort wel voordeel had bij ’mozaïekbeheer’ van weilanden. De verwachting was dat de afwisseling van kale weilanden en weilanden met hoog gras zou leiden tot een toename van het aantal gruttokuikens. In de jaren tachtig waren er nog 100.000 gruttoparen maar dat aantal is al tot minder dan de helft gedaald. De grutto is vooral te vinden in polderlandschappen.

Uit onderzoek blijkt dat de afwisseling van weilanden niet werkt. Op pas gemaaide weilanden vinden de gruttokuikens geen insecten en bovendien vormen de dieren zelf een makkelijke prooi. De insecten komen pas als het gras hoger staat. Door intensieve bemesting staat het gras echter al snel te hoog voor de gruttokuikens, die er dan nauwelijks doorheen komen. Volgens de onderzoekers bieden licht bemeste, kruidenrijke graslanden de beste kansen voor jonge grutto’s.

Meppel is de winnaar van de eerste Stadsvogelprijs. Een nieuwbouwwijk met ruimte voor mensen en vogels, het project Berggierslanden, is de reden dat Vogelbescherming Nederland de prijs aan deze gemeente toekent. Er zijn natuurontwikkelingzones aangelegd, gierzwaluwnesten in de woningen ingemetseld, vogelplankjes opgehangen en vogelvriendelijke tuinen ontworpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden