groenberichten

De twee vogelwachters op Griend hebben een zeldzame nachtvlinder gevangen. De stippelrietboorder was tussen 1953 en 1955 voor het laatst gesignaleerd in Nederland in het Friese moerasgebied de Alde Feanen. De vlinder is net als veel andere nachtvlinders bruin van kleur, maar de geelbruine haren op het achterlijf maken de stippelrietboorder heel herkenbaar. Nachtelijke expedities eind augustus moeten uitwijzen of er op het eiland een populatie stippelrietboorders aanwezig is, of dat de waarneming een eenzame zwerver betrof.

De Nationale NachtvlinderNacht wordt dit jaar gehouden in de nacht van 7 september. Er wordt dan gezocht naar vlinders die normaal niet vaak worden gezien. Nachtvlinders komen af op licht, bijvoorbeeld een felverlicht laken, maar ook op zoete lokmiddelen zoals stroop en rottend fruit. Er worden verschillende excursies georganiseerd maar ook waarnemingen uit de eigen achtertuin zijn welkom. Via www.vlinderstichting.nl/nachtvlindernacht kunt u lezen hoe u mee kunt doen. Er is lesmateriaal voor scholen beschikbaar via de website.

Tot 31 oktober vertrekken nog iedere zondag speciale dagtochten naar vijf grote landschapskunstwerken in Flevoland. Nergens ter wereld staat zoveel landschapskunst bij elkaar als in deze polder. ’Aardzee’ van Piet Slegers bijvoorbeeld, is 50.000 vierkante meter groot, ongeveer zoals de ernaast gelegen landbouwkavels. Het is een ervaringslandschap waarin de bezoeker lopend over schelpenpaadjes, langs aarden wallen naar de grote ruimte wordt geleid. Aardzee is te vinden halverwege de Vogelweg (N706). Aan de Tureluursweg ten zuidoosten van Almere staat de Groene Kathedraal van Marinus Boezem. De 178 populieren hebben tien jaar nodig gehad om groot genoeg te worden om het kunstwerk te vormen. Ze werden geplant als een plattegrond van de kathedraal van Reims. De kunstwerken in de Flevopolder zijn uiteraard ook op eigen gelegenheid te bezoeken. De dagtochten onder leiding van een gids vertrekken vanaf Museum de Paviljoens, Odeonstraat 3, Almere. Bij de prijs (45 euro ) is ook een lunch inbegrepen. In augustus en september ook op zaterdag.

Wanneer snoei je de druif? En wanneer de rozen? Op welke plek plaats je de hosta? Ideaal voor wie bezig is zijn tuin (opnieuw) in te richten of iets wil opzoeken over een bepaalde plant: de Groenkalender Online. Op www.in2lifestyle.nl is een uitgebreide database te vinden over meer dan 6000 planten, die varieert van algemene kenmerken en onderhoud, tot veel voorkomende ziekten en plagen. De plantendatabase is voor abonnees volledig toegankelijk. Daarnaast kunnen zij plantenbeschrijvingen aanvragen en ontvangen zij maandelijks een gratis e-mail met tuinadviezen voor die betreffende maand. Voor iets meer dan 5 euro per maand heb je een jaar lang toegang tot de volledige database, mag je maximaal tien keer per jaar plantenbeschrijvingen aanvragen van planten die er nog niet in staan, ontvang je maandelijks een e-mail met de tuinklussen die er in de betreffende maand moeten worden aangepakt en kun je je eigen favorietenlijst samenstellen. Ook kun je de gratis Tuinplanner op www.in2lifestyle.nl downloaden, een interactief tekenprogramma waarmee je zelf een ontwerp van je tuin maakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden