Weblog

'Groen' maakt stroom in 2016 goedkoper én te duur

Er zouden vijf oude kolencentrales dicht moeten, maar er komt ook nieuwe kolenstroom bij, zoals van deze centrale in de EemsmondBeeld ANP XTRA

In Duitsland klagen ze dat duurzame maatregelen stroom te goedkoop maakt, TenneT meldt dat de stroom daardoor in Nederland vanaf 2016 goedkoper wordt, maar de Nederlandse consumentenwaakhond meent dat de stroom door duurzame maatregelen in Nederland in 2016 juist te duur wordt.

Het was een vreemde gewaarwording, eind vorige maand, toen de sluiting van 5 oude kolencentrales werd verboden. Ja, er waren een paar concurrerende energiebedrijven die samen hadden besloten om vijf centrales te sluiten. En ja, als je productiecapaciteit op de schroothoop gooit, heb je kans dat er schaarste ontstaat en dat daardoor de prijs van je product omhoog gaat (in de praktijk lijkt het omgekeerde waarschijnlijker, maar daarover de volgende keer meer).

Maar dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in dit geval van een illegale prijsafspraak (een kartelafspraak) kan spreken, is me toch een beetje een raadsel. Hier zaten niet stiekem een paar concurrenten in een donker achterkamertje iets heel slechts te bedenken. Hier zaten de bedrijven met de overheid en tal van maatschappelijke organisaties in alle openheid om de tafel. En niet om prijzen op te drijven maar om een energieakkoord af te sluiten en zo een maatschappelijk gewenst doel: minder milieuvervuiling en meer duurzame energie, te bewerkstelligen.
Als een autoriteit die onder meer het consumentenbelang in de gaten moet houden, dit als een consument-vijandige kartelafspraak betitelt, dan heb je volgens mij grote problemen met je definities. Dat bedoel ik niet cynisch, dat meen ik serieus. Wat er is gebeurd bij het afsluiten van het energieakkoord is kennelijk zó uniek, dat het niet goed in het raamwerk van de kartelautoriteit past.

Nieuwe regels nodig
Ik denk dat een groot deel van de Nederlandse samenleving vindt dat het energieakkoord een goede zaak was. Dan moeten we er nu dus voor gaan zorgen dat een volgend, vergelijkbaar akkoord, wel binnen de regels van de kartelwaakhond past. Niet door een veel soberder akkoord op te stellen dat we eigenlijk niet willen, maar door de regels te moderniseren.
Ik vrees dat voor de korte termijn uit praktische overwegingen toch het ongewenste wordt nagestreefd, een slechter akkoord dus. Maar ik zou zeggen: kom op ACM, bezin u op uw missie. Hoe jong u met uw zes maanden ook bent, u lijkt hard toe aan een verjongingskuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden