Groen: karig rendement

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Groen beleggen levert een karig rendement op. Maar de geringe opbrengst wordt deels goedgemaakt door het belastingvoordeel. Dat is de conclusie die de Consumentenbond trekt naar aanleiding van een onderzoek waarover gerapporteerd wordt in de laatste Geldgids.

De zeven door de bond gemeten groenfondsen leverden in 1997 tussen de 3 en 5,1 procent rendement op. Volgens de Consumentenbond leveren de ethische beleggingsfondsen betere resultaten. Wie een bijdrage wil leveren aan een duurzamere samenleving en ook graag wat geld verdient, kan beter daarin beleggen.

Maar de ethische beleggingsfondsen vallen weer niet onder de speciale belastingvrijstelling die wel geldt voor groen beleggen.

De groenfondsen blijven daarom aantrekkelijk voor mensen die hun rente- en dividendvrijstelling volledig hebben gebruikt.

Naast 'groene' beleggingsfondsen zijn er ook 'groene' spaarproducten. Deze Groencertificaten leveren vaste rente en gegarandeerde terugbetaling van de hoofdsom op terwijl de beleggingsfondsen ook minder waard kunnen worden.

Bankiers struikelen over elkaar heen op zoek naar projecten die ook voor de fiscus 'groen' genoeg zijn om dat spaar- en beleggingsgeld in te stoppen. Veelal gaat het om windmolens, afvalverwerkers, stadsverwarming of duurzame bouwprojecten. Vorig jaar werden 397 'groenverklaringen' afgegeven, een jaar daarvoor nog maar 146 stuks.

Er zit inmiddels 2 miljard gulden in zulke 'groene' projecten. De beleggingsfondsen moeten de inleg voor 70 procent in goedgekeurde groene projecten stoppen om de rente-vrijstelling te halen.

Het artikel waarschuwt voor de zogenaamde groene beleggingen in bos- en houtplantages. De risico's daarvan zijn groot, het toezicht is vaak nog niet goed geregeld en ze hebben niets te maken met de fiscale groenregeling.

Het grootste 'echte' groenfonds is het ABN Amro Groenfonds, waarin 585 miljoen gulden is ingelegd. Het rendement hierop lag vorig jaar op 3,8 procent.

Friesland Groenfund (niet beursgenoteerd) en ASN Groenprojectenfonds respectievelijk 12,5 en 89 miljoen gulden groot, renderen het slechtst met 3 procent. Beter doen het Windfonds (inleg 37 miljoen) en Groene Beleggingsfonds (inleg 27 miljoen) het met een rendement van 4,7 procent.

Koploper, volgens het artikel in de Geldgids, is Biogrond waar 38 miljoen op is ingelegd, en waarop vorig jaar 5,1 procent rendement werd behaald.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden