Groen gas zet meer zoden aan de dijk dan groene stroom

Groen gas voor in de auto.Beeld Youtube

Groen gas voor huishoudens komt in Nederland maar niet van de grond. Hoewel ruim de helft van de Nederlanders kiest voor groene elektriciteit, heeft nog maar vijftien procent groen gas. En dat is dan overwegend grijs geproduceerd gas waarvan de CO2-uitstoot elders worden gecompenseerd.

Een derde van de consumenten weet niet of het gas dat zij gebruiken groen of grijs is, blijkt uit een onderzoek van HIER Klimaatbureau. Deze organisatie, die zich inzet voor het oplossen van het klimaatprobleem, heeft onder ruim 2800 huishoudens de kennis gepeild over groen gas.

Veel Nederlanders kiezen niet voor groen gas, omdat zij de herkomst niet vertrouwen. Grijs gas wordt door consumenten die groen gas willen, gecompenseerd door de aanplant van bomen of door het financieren van campagne zoals van de organisatie COOX4Climate om in ontwikkelingslanden de milieubelasting van koken op open vuur tegen te gaan. Vaak denken consumenten dat dit geld niet goed wordt besteed.

Energie is meer dan elektriciteit
Volgens Jade Oudejans van HIER klimaatbureau denken veel mensen bij energie als eerste aan elektriciteit. "Voor het tegengaan van klimaatverandering is de keuze voor groen gas belangrijk, want Nederlandse huishoudens stoten met gas bijna twee keer zoveel CO2 uit als met stroom. Uiteindelijk moeten we van aardgas af en overstappen op duurzame alternatieven zoals warmte en biogas. Tot die tijd is gecompenseerd gas in combinatie met gasbesparende maatregelen een goede oplossing."

In Nederland wordt per jaar ongeveer 100 miljoen kubieke meter biogas geproduceerd, voornamelijk door vergisting van mest, gras, groente-fruit- en tuinafval. Biogas kan volgens Ruud Paap, ketenontwikkelaar bij Groen Gas Nederland, in 2020 vijf tot zeven procent bijdragen aan de doelstelling voor duurzame energie.

Duurder
Maar biogas kan niet zonder meer aan het openbare gasnet worden toegevoegd. Eerst moet de CO2 uit het gas worden gehaald en dat maakt de prijs zo'n tien cent per kuub hoger dan gewoon aardgas.

"De consument moet bereid zijn die extra prijs te betalen", zegt Paap. "Vooralsnog overtreft de vraag naar groen gas in Nederland het aanbod ruimschoots." Vooral in de industrie en voor mobiliteit wordt veel groengas ingezet. "Maar als de vraag vanuit huishoudens toeneemt, zal de productie ongetwijfeld stijgen."

Waarom u geen groen gas heeft.Beeld Trouw
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden