Groen energiebedrijf in de maak

Met de opbrengst van de verkoop van Nuon kunnen gemeentes en provincies een concurrerend energiebedrijf opstarten. Het noordelijke deel van Noord-Holland denkt daar over na.

Lokale overheden in Noord-Holland moeten de opbrengst van de verkoop van energiebedrijf Nuon gedeeltelijk investeren in de oprichting van een nieuwe energiecoöperatie. Dat vindt Noordwest 8, een samenwerkingsverband van 30 gemeentes in het noordelijke gedeelte van Noord- Holland. De coöperatie, die louter groene stroom levert, zou dan meteen een concurrent van Nuon zijn.

Bob Verburg, voorzitter van Noordwest 8, verwacht deze zomer de Noord-Hollandse Energie Coöperatie (NHEC) op te richten. Burgemeester Enno Brommet van Harenkarspel is voorzitter van de voorbereidende werkgroep. Hij verwacht dat NHEC hetzelfde tarief kan rekenen als andere groenestroomleveranciers.

Vanaf 1 januari 2010 kunnen enkele duizenden huishoudens stroom afnemen van de coöperatie. Het aantal afnemers moet met ongeveer 5000 per jaar groeien. „We gaan rustig van start”, zegt Verburg. De NHEC wil energie leveren in het gebied vanaf de lijn Castricum-Hoorn tot aan het noordelijkste puntje van de provincie. Of Texel aan de coöperatie meedoet, is nog punt van discussie.

„Het plaatsen van windmolens stuit altijd op weerstand bij de mensen die er in de buurt wonen. Door klanten van groene stroom meteen mede-eigenaar van de NHEC te maken, willen we het draagvlak voor lokale energieproductie vergroten”, zegt Verburg.

De huisvuilcentrale in Alkmaar moet de eerste energiebron voor de NHEC worden. Een andere bron die de coöperatie op het oog heeft is de getijdecentrale in de Afsluitdijk. In 2030 wil de NHEC 40 procent van haar energie opwekken met zonnepanelen. Net zoveel moet komen van windenergie, die zowel op land als op zee wordt opgewekt. De laatste groene energiebron die de coöperatie wil inzetten is biomassa.

De 30 gemeentes die zijn aangesloten bij Noordwest 8 en de provincie Noord-Holland ontvangen gezamenlijk zo’n 900 miljoen euro voor de verkoop van Nuon aan het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall. De overheden hoeven slechts enkele procenten van de opbrengst te investeren om de coöperatie op te starten, aldus Verburg. Zijn organisatie lanceerde het idee voor de energiecoöperatie eind vorig jaar. Deze week drong Verburg op een bijeenkomst van Noordwest 8 er bij de gemeentes op aan dat ze snel tot een besluit komen.

De provincie staat ’niet afwijzend’ tegenover het plan en is in gesprek met de werkgroep die de NHEC voorbereidt, aldus een woordvoerder. Hij wil niet bevestigen dat de provincie geld in het plan wil steken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden