Weblog

Groen eerste half jaar voor mijn zonnepanelen

De meterstanden na een half jaar zonnestroom: samen 306 lager dan op 12 mei. Beeld
De meterstanden na een half jaar zonnestroom: samen 306 lager dan op 12 mei.

Gisteren heimelijk een klein feestje gevierd. Mijn zonnepanelen staan een half jaar groene stroom te maken. En ondanks de slechte zomer valt de opbrengst meer dan mee.

Op 12 mei kort voor 12 uur 's middags sloot een monteur de twaalf panelen op mijn dak definitief aan op het net. We zijn nu precies een half jaar verder en dat lijkt me een geschikt moment om weer eens wat cijfertjes te geven.

De panelen hebben afgaande op de aparte 'opbrengstmeter' die ik heb laten plaatsen (die blijkt heel nauwkeurig te zijn), in zes maanden 1647 kiloWattuur aan stroom geproduceerd. Dat mag je niet klakkeloos met twee vermenigvuldigen om een jaarresultaat te krijgen. We hebben immers een halfjaar met vooral lange dagen en de zon hoog aan de hemel achter de rug, terwijl tussen nu en half mei volgend jaar relatief veel korte dagen en een heel lage zonnestand zitten.
Maar er zijn wel inschattingen voor de jaaropbrengst te maken, en die komen uit tussen de 2750 en 3050. Ik was uitgegaan van 2350, dus heb een meevaller in het verschiet van 400 tot 700 kWh.
In geld: de 1647 kWh hebben mij bij 22 cent per kWh al 362 euro opgeleverd en de 2750 tot 3050 kWh voor twaalf maanden zijn goed voor 605 tot 671 euro. Dat zou 66 tot 132 euro meer zijn dan volgens mijn allereerste begroting van 539.

Slechte zomer was goed én slecht
Zoals ik al eerder meldde was het weer in vooral juli bar slecht, en dus drukte dat de opbrengst aan zonnestroom. Maar die opbrengst was desondanks toch ook nog heel goed te noemen. Tegenover die meevaller van de slechte zomer, blijkt echter ook een tegenvaller te staan.
Ik heb uiteraard ook naar de meters in de meterkast gekeken, en kan zo zien hoeveel de stand daarvan het afgelopen half jaar is gedaald. Dat is een simpele rekensom: bij nachtstroom is de stand nu 63600 en die was op 12 mei 53529. Dus daar is 71 kWh bij gekomen. Bij dagstroom is de stand nu 53452 en die was op 12 mei 53829. Dus die staat nu 377 kWh lager dan in mei en samen staan ze 377-71 is 306 kWh lager.
Ik heb 1647 kWh geproduceerd, de meterstanden voor de af te rekenen stroom zijn in totaal 306 lager, oftewel: ik heb in een half jaar 1647-306 is 1342 kWh verbruikt. Da's een tegenvaller, want de tijd met de langste avonden, dus met meeste lampen aan, moet nog komen en als het zo doorgaat kom ik voor het hele jaar ruim boven de 3000 kWh uit.

Die tegenvaller hebben we dan toch aan de slechte zomer te wijten, gok ik. Het zit 'm in de was. In de zomer hangen we de was buiten te drogen: gratis zonneenergie tenslotte... Maar dat lukte deze zomer dus niet. In de winter hangen we de was bij de deur van de ruimte waar de cv-ketel hangt. Die is weliswaar nieuw en zuinig, maar geeft nog net genoeg restwarmte af om was te laten drogen. Maar de zomer was niet zó slecht dat we de cv moesten laten stoken. Dus droogde ook daar de was niet. Enig overgebleven alternatief: de elektrische wasdroger. Die heeft veel meer uren gemaakt dan in een normale zomer. En ja, dát zie je terug in je stroomverbruik...

undefined

De stand op 12 mei, nadat er al 6 kWh van mijn dak was gekomen. Beeld
De stand op 12 mei, nadat er al 6 kWh van mijn dak was gekomen.
De opbrengst van een half jaar zon op m'n dak. Beeld
De opbrengst van een half jaar zon op m'n dak.
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden