Groen-blauwe coalitie is meest vernieuwend

Een coalitie van CDA, GroenLinks, D66 en VVD past in de tijdgeest van minder bureaucratie, meer samenleving.

De strijd tussen links en rechts is terug, hoor je zeggen. Het gaat alleen nog om financieel-economische thema’s. Dat is deels juist. Dertig-seconden-quotes geven politici niet de ruimte om lange bespiegelingen over een bredere maatschappijvisie te houden. Toch kan het ook anders. In plaats van te praten over een cijfertje meer of minder in bezuinigingen of pensioenleeftijd, zou het moeten gaan over de keuze ’overheid & stilstand’ versus ’samenleving & hervorming’.

Het CDA heeft het moeilijk, om de simpele reden dat bestuurders van Engeland tot Thailand niet populair zijn. De partij representeert momenteel het landsbestuur en Balkenende is het symbool daarvan, hoeveel lastige punten de afgelopen jaren ook zijn aangepakt. Rutte scoort goed omdat hij het voordeel heeft dat hij geen vuile handen heeft hoeven maken met een onwillige PvdA, terwijl het CDA wel deze verantwoordelijkheid gedragen heeft.

Wat is nu de waterscheiding? Inderdaad, links-rechts, langs de financieel-economische thema’s, maar ook: bereidheid tot hervormen. Dan komt de onlangs genoemde coalitie CDA-VVD-D66-GroenLinks in beeld.

Deze partijen willen wel aanpakken. Ze leggen de prioriteit meer bij de samenleving. Een groen-blauwe coalitie past in de tijdgeest van minder bureaucratie, meer samenleving. Mensen willen meedenken, meepraten en meebeslissen. Van onderop. Deze coalitie is sociaal en no nonsense, zakelijk en betrokken, met oog voor de mensen en voor het feit dat de schoorsteen ook moet roken. Vernieuwend. In een coalitie met GroenLinks kan de herwaardering voor publieke voorzieningen gestalte krijgen. Met de VVD kan de nodige zakelijkheid erbij gehaald worden. CDA en VVD durven verantwoordelijkheden neer te leggen bij mensen zelf en bij hun organisaties (onderwijs, zorg).

Daarom is ook de andere keus, regeren met PvdA óf PVV, niet aan de orde. Partijen als PvdA, SP en PVV zetten de overheid voorop. In wezen durven ze niet te hervormen nu het nodig is. Ze willen de burger in alles tegemoetkomen.

Daarom is evenmin de keus voor paars logisch. Dan doet de PvdA mee en komen de verkeerde punten van de liberalen en socialisten boven: een libertijnse wereld en een heilig geloof in de as staat-markt, met het negeren van de pluriforme en fijnmazige maatschappij.

Het is voor het CDA natuurlijk goed dat ze op de spilpositie zit. In het midden. Het CDA mag en moet de partij voor de zwakkeren zijn, maar ook voor de zelfstandige ondernemers, van de handen uit de mouwen. Een partij van een breed geschakeerde maatschappij, waar private (non-profit-)organisaties hun rol spelen.

In een groen-blauwe coalitie kan vrijheid worden gekoppeld aan verantwoordelijkheid en solidariteit, en economie aan duurzaamheid. Waarom zouden deze partijen elkaar niet kunnen vinden in het idealisme van GroenLinks, het groene van D66, het profijtbeginsel van de VVD en het rentmeesterschap van het CDA? Ook moeten deze partijen op een zakelijke manier de knelpunten in de landbouw kunnen aanpakken.

Kan een coalitie CDA-VVD-D66-GroenLinks? Ja, door naar de overeenkomsten te kijken. Dat vraagt van alle partijen aanpassing. GroenLinks zal realisme moeten tonen voor de waarde van bedrijfsleven en economie, D66 zal bestuurlijke kracht moeten tonen en de VVD zal meer met zijn gezicht richting samenleving en sociaal zwakkeren moeten staan.

Het CDA moet bewijzen dat het de veerkracht en flexibiliteit heeft om met nieuwe partijen het vastgelopen landsbestuur vlot te trekken. Dat zal moeten gebeuren in een coalitie die zelfs voor Balkenende nieuw is. En dan heeft de lief kijkende journaliste van RTL alsnog het antwoord op haar veelgestelde vraag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden