Groen beleggen blijft aantrekkelijk

In een van de eerste rubrieken van deze reeks over het nieuwe belastingstelsel noemden we enkele pijlers waarop het nieuwe regime gebaseerd is, zoals vergrijzing, globalisering, vergroening enz. Op de pijler vergroening borduren we vandaag verder.

Per 1 januari wordt een steeds verdere vergroening van het belastingstelsel doorgezet waardoor consumenten in de toekomst steeds meer direct geconfronteerd zullen worden met zwaardere heffingen op milieubelastende activiteiten. Immers, zo luidt het standpunt van de overheid, er is een extra milieudruk als gevolg van toegenomen economische activiteit, in de afgelopen jaren is een sterke toename van het energiegebruik opgetreden en bovendien schijnt er in Nederland meer afval per hoofd van de bevolking geproduceerd te worden dan in andere landen (alhoewel een groot deel voor hergebruik wordt ingezameld). Dus dienen energiezuinige burgers en ondernemingen die zorgvuldig met het milieu omspringen, beloond te worden en de overige groepen afgestraft.

In de ons omringende landen is deze tendens hetzelfde, waarbij Denemarken met 19 specifieke groene belastingen een koploper is. Nederland en Zweden staan overigens op een goede tweede en derde plaats. Dat deze vorm van met het milieu samenhangende belastingen, aan discussie onderhevig zijn, staat buiten kijf. Immers, de met het milieu samenhangende heffingen brengen reeds circa 8 procent van de totale belasting in de economische hoogontwikkelde landen op. Dit terwijl echte milieubelastingen zoals die op pesticiden nog altijd een verwaarloosbare opbrengst hebben. Kortom, sommigen beweren dat deze belastingen louter zijn ingevoerd om de schatkist te spekken.

Daar komt nog eens bij dat we het hier hebben over een heffing van de rijksoverheid. De belastingheffing van de lagere overheden, provincies en gemeenten, is de afgelopen decennia ook al enorm gestegen dankzij milieugerelateerde heffingen als reinigingsrechten, rioolrechten en verontreinigingsheffing. Ter illustratie: over 1960 bedroegen deze nog 0,39 miljard, in 1997 was dat gestegen naar 14 miljard gulden.

Toch kunt u als consument ook profijt trekken van de fiscale vergroening. De erkende Nederlandse groenfondsen, gezamenlijke beheerders van een bedrag van bijna 3 miljard, worden in het wetsvoorstel Wet Inkomstenbelasting 2001 wederom coulant behandeld. Zo zijn groene of maatschappelijke beleggingen tot een tot een maximum van 103539 gulden vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing in box 3.

Let erop dat alleen erkende instellingen fiscaalvriendelijk worden behandeld. ABN Groenfonds, ASN Groenprojectenfonds, Friesland Groen Fund, Triodos Groenfonds waarin zijn opgenomen Biogrond Fonds, het Windfonds en het Groene Beleggingsfonds zijn erkend en voldoen aan bepaalde eisen zoals minimaal zeventig procent van de hun toevertrouwde middelen beleggen in door het ministerie van Vrom goedgekeurde projecten. Het restant mag worden weggezet op de geld' en kapitaalmarkt. Er is een ernstig tekort aan voldoende goedgekeurde groene projecten, vandaar dat de overheid onlangs haar werkterrein voor erkende groenprojecten ook naar het buitenland heeft verlegd. Nog even voor alle duidelijkheid: teakhoutfondsen vallen niet onder de Wet Toezicht Beleggingsinstellingen en zijn dus geen groene belegging. Ook bestaan er zogenaamde ethische beleggingsfondsen zoals het ASN Aandelenfonds en het ABF, het Andere Beleggings Fonds, die in hun beleid ethische criteria hanteren. Het milieu is één van die criteria. Aan deze fondsen zijn geen belastingvoordelen verbonden, alhoewel dat wellicht in de toekomst wel het geval zal zijn. Beleggen in groenfondsen is mede vanwege de fiscale faciliteiten sterk in opmars, te verwachten is dat de animo hiervoor in de toekomst alleen maar groter zal worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden