'Groen' ABP investeert weer flink in nucleaire wapens

Of Boeing zal voldoen aan nieuwe duurzame criteria van pensioenfonds, blijft onduidelijk

Uitgerekend een van de voortrekkers van groen en sociaal beleggen, pensioenfonds ABP, investeert dit jaar 988 miljoen euro in kernwapenproducenten. Curieus dat juist het ABP al drie jaar op rij de grootste belegger in kernwapenproducenten is, zegt Krista van Velzen, campagneleider nucleaire ontwapening bij Pax.

De vredesorganisatie presenteert vandaag haar onderzoek 'Don't Bank the Bomb' naar investeringen van banken, verzekeraars en pensioenfondsen in kernwapenproducenten. "De afgelopen twee jaar heeft het ABP telkens aangegeven dat het de investeringen wil heroverwegen", zegt Van Velzen.

"Inmiddels heeft het pensioenfonds een nieuw duurzaamheidsbeleid, maar daar staat niets in over massavernietigingswapens." Volgens Van Velzen verschuilt het ABP zich achter juridische argumenten. "Het is niet bij wet verboden, zeggen zij."

"Wij houden ons inderdaad aan de wet", reageert een woordvoerder van het ABP. Wel nuanceert het pensioenfonds dat het niet direct in kernwapens investeert. "Wij beleggen in bedrijven die onderdelen maken die inderdaad bij de productie van kernwapens gebruikt kunnen worden", zegt de woordvoerder. "Maar dat is niet hun hoofdtaak. Boeing is daar een voorbeeld van."

Het nieuwe, duurzame beleggingsbeleid van ABP zal pas de komende jaren zichtbaar zijn. Of bedrijven als Boeing voldoen aan de nieuwe criteria, laat de woordvoerder in het midden.

Pax schrijft in het onderzoek dat het taboe op kernwapens groeit. Wereldwijd hebben 121 landen aangegeven te willen onderhandelen over een verbod op kernwapens. In Nederland is Pax een burgerinitiatief gestart en heeft de vredesbeweging 45.000 handtekeningen opgehaald voor een Kamerdebat over een nationaal verbod. Vandaag wordt duidelijk of dat debat er ook echt komt. Als de Tweede Kamer kernwapens verbiedt, zoals het eerder deed met clustermunitie, moeten bedrijven als ABP hun beleggingsportefeuille aanpassen.

Volgens Van Velzen is de rol van het bedrijfsleven in de ontwikkeling van massavernietigingswapens cruciaal. "Stoppen grote beleggers er mee, dan stopt alles. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer banken en pensioenfondsen die besluiten niet meer te investeren in nucleaire wapens."

Deze beleggers staan in de zogeheten Hall of Fame. Deze eregalerij telt dertien namen, waaronder acht Nederlandse. Dat vindt Van Velzen 'hartstikke goed'. "Het zet bedrijven als ABP, Aegon en ING, die nog wel beleggen in kernwapenproducenten, verder onder druk."

Van deze drie heeft ING de beleggingen in kernwapenproducenten dit jaar gehalveerd ten opzicht van vorig jaar: 875 miljoen in 2014 tegenover 409 miljoen dit jaar.

Aegon maakt een omgekeerde beweging. Vorig jaar belegde het bedrijf voor 573 miljoen in kernwapenproducenten, dit jaar is dat 695 miljoen euro.

Wereldwijd hebben bedrijven de afgelopen drie jaar voor 460 miljard euro geïnvesteerd in kernwapenproducenten. De grootste investeerders daarin zitten nog steeds in de Verenigde Staten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden