Weblog

Groeiende twijfel aan 'groot en centraal'

Kerncentrales, zoals hier in het Zeeuwse Borssele, handhaven de afhankelijkheid van foute landen en het grote geld, aldus Rob Wijnberg. Beeld ANP
Kerncentrales, zoals hier in het Zeeuwse Borssele, handhaven de afhankelijkheid van foute landen en het grote geld, aldus Rob Wijnberg.Beeld ANP

Een aangename verrassing gisteren in NRC Next. Rob Wijnberg vult er twee pagina's met een pleidooi tegen kolen-, kern- en andere grote centrales en vóór zonne-energie.

Voor wie dat niet helder heeft: Rob Wijnberg is niet de eerste de beste bij de jonge ochtendversie van NRC Handelsblad. Of misschien moet je hem juist wel zo noemen; hij is in ieder geval de hoofdredacteur. Ik had u graag een link aangeboden naar zijn artikel 'Meer kernenergie betekent meer energiemonopolies', maar helaas, dat lukt me niet. Ik kan althans geen webversie van zijn zeer lezenswaardige stuk vinden.

Laat ik daarom trachten zijn betoog samen te vatten. Zijn observatie is dat de wereldeconomie zich sterk heeft kunnen ontwikkelen dankzij het verbruik van steeds meer energie, en die energie komt tegenwoordig van een heel klein aantal spelers. Pakweg zes grote oliemaatschappijen en enkele tientallen staten en staatsbedrijven hebben de touwtjes in handen. Een kleine 500 eigenaren bepalen nu wereldwijd hoeveel energie waar tegen welke prijs beschikbaar zal zijn.
Vele van die eigenaren zijn dictators in olielanden. Het Westen wil daar minder afhankelijk van worden en zet dan onder meer in op kernenergie. Maar ook de brandstof daarvoor is beperkt en veelal afkomstig uit 'foute' landen. Bovendien is kernenergie vanwege de torenhoge kosten van kerncentrales afhankelijk van het zelfde grootkapitaal dat nu ook al de gigantische energiewinsten opstrijkt.
Dus voor Wijnberg geen nieuwe kerncentrales. In plaats daarvan vraagt hij de lezer zich een wereld voor te stellen waarin massaal is overgeschakeld op zonnepanelen, windmolens en biogas. Dat daarvoor heel veel kosten gemaakt moeten worden, is volgens Wijnberg geen goed tegenargument. Nadat ruim 100 jaar geleden de eerste olieputten werden geslagen, is er ook ongelooflijk veel geld in de oliesamenleving gestoken.
Willen we een maatschappij die gedomineerd blijft door logge overheden en het grote geld, of willen we een maatschappij die burgers daar juist van bevrijdt?, zo vraagt Wijnberg zijn lezers.

Wie mijn blog vanaf het begin heeft gevolgd, weet dat zijn betoog mij enorm aanspreekt. En wie dat nog niet weet, leze alsnog deze aflevering: Geld is lang niet alles, zelfstandigheid is ook een groot goed.

Zojuist kreeg ik trouwens bericht dat mijn (begin van) zelfstandigheid toch een weekje later begint. Wijwillenzon bezorgt mijn zonnepanelen niet deze maar volgende week bij me thuis. Nou, die ene week extra overleef ik ook nog wel...

Mocht iemand ondertussen het artikel van Wijnberg tegenkomen op de site van NRC Next (of grote broer NRC Handelsblad natuurlijk, maar het artikel heeft niet in die krant gestaan): plaats dan hieronder a.u.b. een reactie met daarin een link naar dat artikel!

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden