Groeiende ambitie werd EPD fataal

Huisartsen: Patiënt merkt het niet

Het landelijk Elektronisch Patiëntendossier mag dan stranden, de patiënt merkt er weinig van, denkt Paul Habets, vicevoorzitter van de Landelijke Huisartsen Verenging (LHV).

Onder zijn patiënten proeft hij de wrevel over het Elektronisch Patiëntendossier. "Mensen vinden het geen prettige gedachte dat hun medische gegevens landelijk beschikbaar komen", zegt Habets, huisarts in Ommen. Die beschikbaarheid wilde de politiek met de EPD-wet regelen, inclusief welke gegevens precies uitgewisseld worden.

"Terwijl 45 procent van de huisartsen op regionaal niveau al lang medische gegevens langs elektronische weg uitwisselt met ziekenhuis, specialist of apotheker. Dat vinden patiënten heel gewoon, daarvoor is draagvlak. Dit soort regionale netwerken bouwen we daarom verder uit, natuurlijk in overleg met regionale patiëntenorganisaties."

Het EPD-wetsvoorstel is aan al maar uitdijende ambities ten onder gegaan, analyseert Habets. De basisgedachte was het veilig uitwisselen van medicatie- en patiëntengegevens, maar daar kwamen steeds meer doelstellingen bij. Medicatiebewaking bijvoorbeeld. Of het terugdringen van medische fouten.

"Eén senator had het zelfs over twaalf extra doelstellingen. Dan wordt zo'n debat snel één grote Babylonische spraakverwarring."

Maar wat moet de toerist uit Groningen die in Zeeland een ongeluk krijgt? Het opvragen van zijn gegevens wordt nu niet simpeler, zoals met het EPD werd beoogd. Habets: "Dat is een uitzonderlijk geval. Wij vinden dat je vooral de ICT goed moet regelen in de dagelijkse zorg. Daar hebben de mensen veel meer aan. De minister begon achteraan en probeerde de ICT juist voor die uitzondering te regelen."

Aanvankelijk stonden de huisartsen welwillend tegenover de gedachte van veilige, landelijke gegevensuitwisseling. Habets: "Een huisarts ziet zijn gegevensbestanden als een kluis ten behoeve van zijn patiënten. Berichten worden alleen direct met betrokkenen gewisseld. Maar als iedereen met een pas die kluis kan openen en alle gegevens kan opvragen, dan wordt het een stuk lastiger om die aanpak te steunen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden