Groeicijfers in de EU hoogste in tien jaar

Europees Commissaris voor economie, financiën en belastingen, Pierre Moscovici. Beeld AFP
Europees Commissaris voor economie, financiën en belastingen, Pierre Moscovici.Beeld AFP

De verwachtingen zijn naar boven bijgesteld. De Nederlandse economie groeit dit jaar volgens Brussel met 3,2 procent.

Christoph Schmidt

Wie tijdens de eurocrisis onder een steen is gekropen en daar vandaag onder vandaan kwam, zal zijn oren niet hebben geloofd. “Goed nieuws op vele fronten”, klonk het in Brussel. “Hoog niveau van consumentenvertrouwen.” En: “Robuuste investeringsgroei”. Er hingen nog net geen slingers in de perszaal van de Europese Commissie tijdens de presentatie van de economische herfstprognose.

Het gaat de EU als geheel voor de wind, maar de eurozone doet het extra goed, vooral dit jaar. De economische groei wordt geraamd op 2,2 procent, hoger dan de 1,7 procent uit de Brusselse lenteprognose. De komende jaren vlakt die groei iets af, naar 2,1 procent in 2018 en 1,9 in het jaar erna.”

'Grote Recessie’

Na vijf jaar van gematigd herstel is de Europese groei versneld”, zei Eurocommissaris Pierre Moscovici van economische en financiële zaken. Hij sprak van ‘de hoogste groeicijfers in tien jaar’. Veelzeggend was een grafiek die achter hem werd geprojecteerd, waarin de angstaanjagende duikvlucht in de crisisjaren 2008-09 ‘de Grote Recessie’ wordt genoemd.

De verklaring voor de huidige groeispurt moeten we volgens de Europese Commissie vooral zoeken in het wegvallen van talloze neerwaartse risico’s rond verkiezingen, vooral in Frankrijk en Duitsland. In het voorjaar hield menigeen daarvoor nog de adem in. “De politieke onzekerheid is kleiner geworden, vergeleken met de hoge niveaus van vorig jaar.”, zei Moscovici.

Muziek

De Nederlandse economie kent dit jaar volgens de commissie een blakende groei van 3,2 procent, een heel procentpunt hoger dan in de lenteprognose. De komende twee jaar liggen de verwachtingen op achtereenvolgens 2,7 en 2,5 procent. De werkloosheid zou in 2019 ruim onder de 4 procent moeten duiken. Dat zal het kabinet-Rutte III als muziek in de oren klinken.

Veel pessimistischer is de Europese Commissie over het Verenigd Koninkrijk, dat op weg is naar de EU-uitgang. De Britse groeicijfers sukkelen van 1,5 procent dit jaar naar 1,3 en 1,1 procent daarna. Moscovici moest zich de blaren op de tong praten om uit te leggen dat dit puur technische, a-politieke prognoses zijn, die zijn gebaseerd op een ongewijzigde situatie. Dat de komende jaren van alles gaat veranderen tussen de EU en het VK moge duidelijk zijn.

Aan de Catalaanse kwestie maakt de commissie weinig woorden vuil, maar die werden wel op een goudschaaltje gewogen: “Het risico bestaat dat ontwikkelingen invloed hebben op de (Spaanse) groei.” Over de omvang daarvan durft Brussel nog niets te zeggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden