Groei van inzameling lampen in de detailhandel stagneert

MAAIKE VELDMAN

Winkels zijn wettelijk verplicht om oude lampen aan te nemen voor recycling. Toch accepteert minder dan de helft van de Nederlandse warenhuizen de oude lampen.

Dit is gebleken uit een onderzoek van de Consumentenbond, in opdracht van Stichting LightRec. Er werden 'mysteryshoppers' op uitgestuurd om in totaal bij 620 winkels (30 ketens) te testen of zij daar oude spaarlampen konden inleveren bij aankoop van een nieuwe lamp. Hoewel bij steeds meer winkelketens inzamelbakken staan waar je een afgedankte lamp kunt inleveren, wordt bij een vijfde van de winkelbezoeken de kapotte spaarlamp nog geweigerd of weggegooid. Enkele winkels steken in positieve zin met kop en schouders boven de rest uit. Zo werd bij Blokker in 100 procent van de gevallen de lamp aangenomen. Ook supermarkten scoorden goed, met een gemiddelde van 78 procent, met positieve uitschieters zoals de Dirksupermarkten en de Dekamarkt. De bedrijven die nog niet aan het inzamelen meewerken hebben inmiddels van LightRec bericht ontvangen. Om welke ketens dat gaat wil LightRec niet zeggen. Manager Jeroen Bartels: "We hebben dit onderzoek nu voor de vierde keer uitgevoerd. Het blijkt dat sommige bedrijven hun verantwoordelijkheid nog niet nemen. Als wij in staat zijn om matig presterende winkelketens mee te krijgen, kunnen we ervoor zorgen meer lampen in te zamelen voor recycling. Het belangrijkste doel daarvan is behoud van grondstoffen en het weren van schadelijk stoffen uit het milieu."

Hoewel energiezuinige lampen goed zijn voor het milieu - ze verbruiken minder dan gloeilampen en zijn voor 90 procent recyclebaar - moeten ze wel gescheiden worden ingezameld. Wecycle heeft een landelijk dekkend systeem om afgedankte spaarlampen, tl-buizen en ledlampen efficiënt in te zamelen. LightRec probeert alle winkels waar nieuwe lampen worden verkocht, zover te krijgen dat zij een verzamelbak neerzetten voor de oude.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden