Groei in eurozone vertraagt, Franse economie krimpt zelfs

Industrie en dienstensector hebben last van onzekere wereldmarkt

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

De slechtste cijfers in ruim een jaar zorgden voor een domper bij de analisten die de Europese economie wel vooruit zouden willen schreeuwen. De zogeheten inkoopmanagersindex daalde van 53,6 naar 52,7 punten. Vooral in Frankrijk lijkt de fut eruit.

De indexcijfers kwamen gisteren van het Britse onderzoekbureau Markit dat de economische groei meet door te kijken naar activiteiten van inkoopmanagers. Daarbij geldt de grens van 50 punten als het scheidsvlak tussen krimp en groei. De economie groeit dus nog wel, maar minder snel. De dalende trend wijst er volgens Markit op dat de groei in de eurozone dit kwartaal afzwakt tot minder dan 0,3 procent.

De eurozone heeft last van ontwikkelingen op de wereldmarkt. In China bijvoorbeeld presenteert de overheid nog altijd cijfers waar Europese landen van dromen, maar de groei slinkt wel. Daarbij zijn er twijfels over de houdbaarheid van de Chinese groei.

Bank en verzekeraar ING noemt in een reactie op de cijfers ook de onzekerheid rond de toekomst van Groot-Brittannië in de Europese Unie. Ondernemers houden niet van onzekerheid, en al helemaal niet als het gaat over een vooraanstaand lid van de EU.

Markit kijkt zowel naar de activiteiten in de industrie als de dienstensector. Beide sectoren groeien, maar langzamer dan voorheen. Dat heeft bij de dienstensector te maken met teruglopende binnenlandse bestedingen terwijl de industrie vooral reageert op schommelingen in de wereldeconomie.

ING noemt het ook zorgelijk dat de cijfers van Markit wijzen op deflatie in de eurozone. Bedrijven rekenen namelijk minder voor hun producten en diensten, om zo de concurrentie voor te blijven. Als de concurrentie reageert met nieuwe prijsverlagingen, is de zo gewenste inflatie ver weg.

Die boodschap zal gehoor vinden bij de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt. De ECB streeft naar een inflatie van rond de 2 procent terwijl het huidige niveau zich ergens rond de 0,4 procent beweegt. Markit gaat er daarom van uit dat de ECB in maart haar stimuleringsbeleid uitbreidt. Dat betekent nog meer staatsobligaties opkopen en geld in de economie pompen.

Waar de eurozone als geheel nog boven de 50-puntengrens zit, daar dook Frankrijk er voor het eerst sinds een jaar onder, al blijft de daling van 50,2 naar 49,8 marginaal. Reden tot paniek is er dan ook niet, stelt hoofdeconoom Chris Williamson van Markit. De cijfers wijzen volgens hem op een periode van stagnatie, niet op een aanstaande recessie.

In Frankrijk is het vooral de dienstensector die deze maand minder goed draait. De dienstensector is deels afhankelijk van toeristen en de Fransen zelf die naar hotels, restaurants en cafés gaan. Die sector kreeg een tik na de aanslagen afgelopen november in Parijs. Een indicatie daarvan is het aantal bezoeken aan de Eiffeltoren. In 2014 bezochten 7,1 miljoen mensen de toren, vorig jaar was dat 6,9 miljoen. Voordat de terroristen de aanslagen pleegden, stond de teller voor de Eiffeltoren nog op plus één procent

Stagnatie was er ook in de Duitse economie, al zijn de cijfers een stuk beter dan in Frankrijk. De index van de grootste economie van de eurozone daalde in februari van 54,5 naar 53,8. Dat is het laagste peil in zeven maanden.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden