'Gristelijk-satirische' website Goedgelovig stopt

Beeld Goedgelovig

Het protestantse 'satirische weblog' Goedgelovig houdt op te bestaan. Het blog wees zeven jaar lang op de rafelrandjes van christelijk Nederland, zoals genezingsclaims door charismatische voorgangers en de wetenschapsfraude van een populaire christelijke spreker.

De anonieme redacteuren hadden de afgelopen maanden naar eigen zeggen 'te vaak een déjà-vu' als ze nieuwe artikelen publiceerden. 'Zo'n signaal moet je serieus nemen', schrijven ze in een maandag gepubliceerd bericht. 'We zijn natuurlijk geen kerk of christelijke organisatie. Die richten zichzelf op en je komt er vervolgens nooit meer vanaf. Dat kwakkelt maar door, zo de eeuwigheid in.'

Goedgelovig beet zich onder meer vast in de Gelderse evangelist Mattheüs van der Steen. Diens organisatie TRIN zou misleiden en onterecht claimen dat ze bij buitenlandse manifestaties tienduizenden zielen bekeerde. Trouw ontdekte twee jaar geleden dat een aantal blinde Burmese kinderen, ondanks TRIN's genezingsclaims, nog steeds blind was.

Blog ontdekte 'eindtijdfraudeur'
Ook nam prediker Frank Ouweneel, die regelmatig spreekbeurten geeft over het einde der tijden, op de korrel. De redactie ontdekte vorig jaar dat Ouweneel zijn voorspellingen onderbouwde met talloze verzonnen krant- en tijdschriftartikelen.

Sinds 2007 reikte Goedgelovig jaarlijks de 'Gouden Bikini' uit, een prijs voor de meest wereldvreemde christenen. Behalve TRIN en Ouweneel vielen ook de Gereformeerde Gemeenten (het grootste reformatorische kerkverband) en evangelist Ronald Plat in de prijzen.

Plat zorgde voor massale verontwaardiging toen hij afgelopen mei op Facebook en op Trouw.nl vertelde dat hij de vermoorde broertjes Julian en Ruben uit de dood wilde opwekken. Hij benaderde naar eigen zeggen vaker met nabestaanden met het aanbod om te bidden voor wederopstanding. Goedgelovig plaatst op 23 maart, precies 7 jaar na de lancering, haar laatste bericht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden