Grip van Sisi op Egypte wordt groter

Er zijn 5420 kandidaten bij de verkiezingen. De uitkomst is al bekend: meer macht voor de ex-veldmaarschalk.

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi heeft veel politieke wapenfeiten op zijn naam staan. Hij wierp in 2013 de democratisch gekozen regering van president Mohamed Morsi omver, sloeg daaropvolgend met veel geweld protesten van Morsi-aanhangers neer, liet tienduizenden burgers oppakken en won vorig jaar de presidentsverkiezingen met een verdacht ruime zege. En nu ziet het er ook naar uit dat hij het parlement volledig naar zijn hand zal zetten.

Zo'n 54 miljoen stemgerechtigde Egyptenaren mogen in de komende twee maanden een nieuw parlement kiezen. De eerste ronde van de gefaseerde verkiezingen begint morgen. Burgers kunnen stemmen op een van de maar liefst 5420 kandidaten. Maar hoe rijk het politieke aanbod ook lijkt, de uitkomst zal dezelfde zijn: een expansie van Sisi's macht.

De president zelf behoort officieel tot geen enkele partij, omdat hij naar eigen zeggen boven de partijen staat. Maar de kandidaten die meedoen aan de verkiezingen rekent hij wel degelijk tot zijn politieke vrienden. Zijn vijanden mogen niet meedoen: de Moslimbroederschap, die bij de vorige verkiezingen 47,2 procent van de stemmen behaalde, is uitgesloten van deelname. De islamistische beweging staat sinds vorig jaar op de lijst van terroristische organisaties.

Driekwart van alle zetels is gereserveerd voor onafhankelijke kandidaten. Onder deze groep bevinden zich opvallend veel zakenlui met grote financiële en politieke banden met de regering van Sisi.

Om de schijn van een schijnverkiezing te vermijden doen ook de salafisten van de Al-Nour Partij mee aan de verkiezingen. Hoewel hun ideologie anders doet vermoeden, staat de ultraconservatieve beweging aan de kant van de seculiere Sisi. Toen die bijvoorbeeld in 2013 opdracht gaf tot de slachtpartij onder moslimbroeders en internationaal onder vuur lagen, namen de salafisten het op voor de generaal.

De grip van ex-veldmaarschalk Sisi op de politiek en samenleving wordt almaar groter. Hij heeft dat niet alleen te danken aan repressie (er zitten zo'n 40.000 mensen in de gevangenis voor politieke vergrijpen) maar ook aan de verdeeldheid onder zijn tegenstanders. De progressieve bewegingen liggen met elkaar overhoop en kunnen geen vuist vormen tegen de president.

Daarnaast geniet Sisi, ondanks alle repressie, toch brede steun van Egyptenaren. Na vier turbulente jaren verlangen steeds meer burgers naar de rust en stabiliteit van weleer. Onder de islamistische president Morsi heerste er veel onveiligheid op straat en werd het land geteisterd door stroomuitval. Sommigen spreken van sabotage door Sisi, die politieagenten en medewerkers van de energiesector thuis zou hebben gehouden om zo Morsi's gezag te ondermijnen.

Maar Sisi wordt niet alleen geholpen door de breed gedragen angst voor instabiliteit. Hij verkoopt zijn volk naast nachtmerries ook dromen. Sisi wil van Egypte een economische grootmacht maken. Zo kondigde hij dit jaar bijvoorbeeld de bouw aan van een nieuwe hoofdstad en een kolossaal vliegveld. Daarnaast werd onder zijn bewind in minder dan een jaar de verbreding van het Suezkanaal voltooid, vijf keer sneller dan aanvankelijk was gepland, een unicum voor Egyptische begrippen.

Met al zijn vijanden in ofwel de gevangenis of lijdend aan verdeeldheid, plus een tam parlement, lijkt Sisi's eigen toekomst voorlopig veiliggesteld. Maar hij loopt ook het risico zijn hand te overspelen. Want zo blijft er straks niemand over om de problemen op af te schuiven, als de glorieuze toekomst uitblijft die hij het volk belooft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden