Grinham vandaag terug op squashbaan

Bijna 37-jarige maakt voor tweede keer rentree op topniveau

Ze wordt volgende maand 37 jaar, is moeder van twee zoons, maar toch maakt ze vandaag haar comeback. Want, zo erkent Natalie Grinham, ze is verslaafd aan squash. En daar kan ze gewoon niets aan doen. Zes maanden na de geboorte van Ryan doet Grinham de komende dagen mee aan de nationale kampioenschappen in het Frans Otten Stadion in Amsterdam.

Het is niet de eerste keer dat de geboren Australische, die sinds 2008 in het bezit is van de Nederlandse nationaliteit, haar sportieve leven oppakt na een zwangerschap. Ook na de geboorte van Keiran in 2010 keerde ze terug in het glazen huis. En dat viel niet mee. "Dat was zwaar, want ik gaf heel lang borstvoeding en had veel tijd nodig om af te vallen."

Nu is Grinham ervaringsdeskundige, al verwacht de echtgenote van oud-Nederlands kampioen Tommy Berden dat een sportcarrière niet makkelijk te combineren zal zijn met het moederschap. "De kinderen vragen veel aandacht", zegt de voortdurende lachende Grinham door de telefoon. "De oudste moet naar school en de jongste staat erg vroeg op. Het zal niet makkelijk worden, maar moet alles makkelijk zijn?"

Vandaag speelt Grinham haar eerste partij tijdens de nationale titelstrijd. Vorig jaar verloor ze, twee maanden zwanger van Ryan, in de finale van Milou van der Heijden. Revanchegevoelens leven niet bij Grinham, die zeven weken na de bevalling van hun jongste zoon de training hervatte. Ze is benieuwd hoe het gaat, maar ze kijkt vooral uit naar het vervolg van haar internationale carrière.

Een jaar nadat Grinham in 2006 drie gouden medailles behaalde tijdens de Gemenebest Spelen, stond ze negentien weken op de tweede plaats van de wereldranglijst. Op dit moment is de drievoudig kampioen van Europa en viervoudig verliezend finalist op een WK, terug te vinden op plaats 207. Maar ze heeft een beschermde ranking van 22, de positie die ze bezette toen ze met zwangerschapsverlof ging.

De komende vier maanden mag Grinham op vier toernooien gebruikmaken van die status. Het eerste toernooi uit de World Series staat al voor de deur. Vanaf 26 februari doet ze mee aan Windy City Open in Chicago. "De kans is groot dat ik er al meteen uit vlieg", voorspelt Grinham. Haar tegenstander in de eerste ronde is de Engelse Alison Waters, de nummer vijf van de wereld.

"Dat ziet er niet goed uit, maar ik ga mijn best doen en je weet het nooit", zegt Grinham over haar rentree in het internationale circuit. Ze wil de komende maanden ontdekken of het mogelijk is terug te keren in de toptien van de wereld. "Het zal moeilijk worden. Je moet dan tien tot twaalf toernooien spelen en als moeder kan ik natuurlijk niet zo vaak. But I have the drive to do it."

Ze heeft geen idee waar haar verlengde loopbaan het definitieve eindstation bereikt. "Als ik wereldkampioen word, stop ik onmiddellijk", lacht Grinham die vier WK-finales verloor. "Als ik het gevoel krijg dat ik niet meer beter kan, dan is het genoeg geweest. Of als het toch te zwaar blijkt om als moeder van twee kinderen op het hoogste niveau te sporten. Want de kinderen gaan altijd voor."

Voor Grinham en voor veel andere squashers is het een frustratie dat hun sport niet over de olympische status beschikt. Lobby's om squash op het programma van Rio 2016 te krijgen liepen op niets uit. Deze zomer valt de beslissing of squash er in Tokio 2020 bij zal zijn. Grinham: "Dat is voor mij een beetje te laat. Maar misschien ben ik dan wel coach van andere speelsters."

Want daar ligt wel de ambitie van Grinham. Bij haar club Meersquash Hoofddorp traint ze nu al een groep meiden van veertien tot zeventien jaar. "Ik vind het erg leuk om resultaat te zien van mijn werk", zegt Grinham, die in Gabi Fritsche een talentvolle pupil heeft. Maar eerst blijft ze vooral zelf speelster. "Ik heb nog altijd honger, zo zeg je dat toch in het Nederlands?" Aan het gehuil op de achtergrond te horen, is ze niet de enige.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden