Grimmige sfeer tussen Teheran en Londen

teheran - De relatie tussen Iran en Groot-Brittannië verslechtert snel. Op suggesties dat de Iraniërs betrokken zouden zijn bij aanslagen op Britse soldaten in Irak, zijn Iraanse beschuldigingen gevolgd dat Londen mogelijk achter bomaanslagen zit in Khuzestan, de olierijke provincie die grenst aan Irak.

Bij de begrafenis van de zes slachtoffers die bij de aanslagen dit weekeinde zijn gevallen, uitten duizenden Iraniërs hun woede over de 'wandaad' van de Britten. Ze schreeuwden leuzen als 'dood aan Engeland'.

Iraanse kranten zijn overtuigd van de Engelse betrokkenheid bij de bommen die afgingen in de stad Ahvaz in Khuzestan. “De aanslagen hadden duidelijk een Brits accent“, schreef de krant Etemad.

Londen heeft de bomaanslagen veroordeeld, en ontkent dat de Britten er iets mee te maken hebben. De Iraanse president Ahmadinejad verklaarde evenwel zondag dat Iran “zware verdenkingen heeft jegens het Britse leger“.

Tot nu toe heeft niemand de verantwoordelijkheid voor de gewelddaden opgeëist. Lokale Iraanse autoriteiten hebben ontkend dat een man was aangehouden die had bekend dat hij door de Britten was getraind.

De grimmigheid vanuit Teheran lijkt alles te maken te hebben met de Britse opstelling in de kwestie van het Iraanse programma voor de ontwikkeling van kernenergie. De Britse regering steunt de Amerikaanse pogingen om die zaak voor de VN-Veiligheidsraad te brengen. Het Westen verdenkt Teheran ervan atoomwapens te willen ontwikkelen. De Iraanse regering ontkent dat het land van plan zou zijn kernwapens te maken.

Iran zegt ook niets van doen te hebben met aanvallen op Britse soldaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden